Докато Западът наблюдава с безпокойство струпаните недалеч от украинската граница

...
Докато Западът наблюдава с безпокойство струпаните недалеч от украинската граница
Коментари Харесай

Руски бойци вместо френски войници: африкански план разтревожи Европа

Докато Западът следи с безпокойствие струпаните близо до украинската граница съветски сили, на хиляди километри югозападно оттова се появиха фотоси с други бойци, свързвани с Москва, провеждащи учения в африканска страна с повърхност 10 пъти колкото България.

Снимките най-вероятно са подправени и в Мали няма публична задача на съветски наемници от добилата международна популярност частна военна компания (ЧВК) " Вагнер ". Притеснението, което породиха у Европа, не понижава, тъй като идването на бойците, свързвани с непосредствен до Кремъл предприемач, се чака от месеци при реализиране на договореност с ръководещите.

Когато това стане, ЧВК " Вагнер " не просто би поела част от сигурността в белязаната от спорове с джихадисти страна, откакто бе дейна в Украйна, Сирия, Либия, Судан, Мозамбик и Централноафриканската република. Не единствено би влезнала в услуга на военна хунта, два пъти свалила държавни управления за година и сложила под въпрос с дейностите си възобновяване на демокрацията. Би направила всичко това в район, в който Европа - посредством Франция - имаше особено място.

В най-малко една друга страна батальон, овладян от " Вагнер ", преди този момент бе подготвен от Европейски Съюз.

Ако частната войска публично влезе в Мали, това може да докара до цялостно евакуиране на силите на Париж с непредвидими последствия за сигурността в района, защото френският президент Еманюел Макрон предизвести: никакво общуване на френските войнци с съветските наемници.

Какво е известно за навлизането на " Вагнер " в Мали и за какво крие опасности?

Началото

Първото известие, че Мали разисква с " Вагнер " разполагането на войски, пристигна на 13 септември в извънредна информация на, седмица и половина след посещаване на министъра на защитата Садио Камара в Москва. Според нея бойците (които може да надвишават 1000, само че може и да са по-малко) ще навлязат против 10.8 млн. $ на месец, ще образоват малийската войска и пазят високопоставени политици.

Решението последва и повдигна въпроса дали преходът към гражданско ръководство ще се състои. Първоначалната концепция след втория прелом бе да се свикат избори през февруари 2022 година Все още няма удостоверение дали и по какъв начин навлизането на " Вагнер " е обвързвано с вероятни проекти за отсрочване на изборите.

 Демонстрация в поддръжка на първия прелом в Мали предходната година в столицата Бамако.
© Associated Press

Демонстрация в поддръжка на първия прелом в Мали предходната година в столицата Бамако.

Франция, някогашният колонизатор, обаче предизвести, че на територията на Мали. Франция има най-вече аргументи в Европа да се тревожи. Мисия с 5000 бойци в Мали, Мавритания, Буркина Фасо, Нигер и Чад, интервенция " Бархан ", стартира през 2014 година, година след идването (посрещнато в някои столици с овации) на френските войски за битка против ислямистки групи. В нея се включиха и няколко европейски и други западни страни, сражаващи се против ислямисти, свързани да вземем за пример с " Ал Кайда " или " Ислямска страна ". Париж обаче бе гръбнакът и разгласи тази година стесняване на половина на контингента поради изменчивия триумф.
Франция заплаши да изтегли всички свои бойци от Мали, Германия я последва. Берлин предизвести африканската страна за връзките с Европейски Съюз, който има военнослужещи на терен и който дава помощи в размер на милиони. Естония, която също има сили на терен, се причисли към заканата. По-късно и 13 европейски министри на защитата оповестиха за " неприемлива " бъдещата договорка с " Вагнер ".

Париж също по този начин упрекна Бамако в подигравка с " кръвта на френските бойци " (след като хунтата в Мали упрекна Франция, че я изоставяла). Регионалната организация ECOWAS, изключила Мали след преврата, изрази безпокойствие. Основен съдружник във водената от Франция организация G5, Чад,, че е погубен от бойци, които са " подготвени, надзиравани от частната военна компания " Вагнер ". " Не последваха доказателства.

 Хиляди са принудени да изоставен домовете си поради джихадисткото принуждение в Сахел, което се разраства макар водената от Франция интервенция
© Reuters

Хиляди са принудени да изоставен домовете си поради джихадисткото принуждение в Сахел, което се разраства макар водената от Франция интервенция " Бархан ".

Русия не вижда проблем, Европа не е съгласна

В деня на обявата на " Ройтерс " представител на хунтата дефинира информацията като " клюки ", а министерството на защитата говореше за поддръжка на публичното мнение за по-добро съдействие с Русия. Всъщност сред Москва и Бамако има съглашение за съдействие от 1994 година, актуализирано през 2019-а - годината, в която " Франс прес " за пръв път писа за охерации на " Вагнер " в Мали. Кремъл и Министерството на външните работи потвърдиха, че се водят такива договаряния. Външният министър Сергей Лавров още в края на септември, че Мали е потърсила помощ от " частна военна компания от Русия " за справяне с джихадисти. Това е забавен избор на думи, който Москва заобикаля от години. ЧВК не са контролирани от съветските закони ( не съществуват), а наемничеството е закононарушение по наказателния кодекс.
По-късно Лавров съобщи по време на конференция с малийския си сътрудник Абдулайе Диоп, че няма нищо неприятно в активността на " каквито и да било сходни структури, основани от жители на Русия ".

 Компании на съветски жители
© Reuters

Компании на съветски жители " независимо подписват контракти, а в случай че договорите се подписват с държавни управления на суверенни страни, не разбирам по какъв начин може да се гледа на това отрицателно ", Лавров, по време на диалозите с сътрудника си Абдулайе Диоп, като добави, че Москва продължава да доставя на Мали военна техника, съоръжение, муниции и образование за малийски офицери в съветски университети.

Така съветското президенство не отхвърля диалозите, само че продължава да отхвърля да преглежда " Вагнер " като частна войска и да отхвърля връзка с тази конструкция. Ресторантьорът Евгений Пригожин, прочут в медиите като " готвача " на съветския президент Владимир Путин, е свързван в редица съветски следствия с " Вагнер ", въпреки да отхвърля да е притежател (за малко в Русия се появи даже книга на наемник, ).

Европа е на друго мнение. През втората половина на ноември Европарламентът разгласи " Вагнер " за в действителност сътрудник на Русия, а на Европейската работа за външно деяние бе предоставено правенето на отчет по тематиката. Евродепутатите, приели с огромно болшинство резолюция за " Вагнер ", за образованието, ръководството и оперативното командване на тази ЧВК.

Този месец Европейският съюз утвърди искане от Мали за 24 млн. евро помощи за укрепване на потенциала на въоръжените сили, само че под изискване според от обстановката в страната. Източник на " Дойче веле " тогава, че помощта на Европейски Съюз е в подтекст на съревнование с съветската военна помощ и вероятното идване на " Вагнер ".

Разочарование

Франция влага съществени запаси в Сахел, при доста по-малка поддръжка на Европейски Съюз, само че резултатите са разнопосочни. В последните години в някои от страните от G5 нараства гневът към Париж, тъй като образуваният от него алианс не съумява да овладее джихадистката опасност, а хиляди цивилни в тези страни и граничните им региони умират или са принудени да изоставен домовете си. Джихадистите в действителност набират въздействие макар интервенциите на G5; от малийския министър председател Шогел Маига даже имаше към Франция, че тя е формирала джихадистки групи в Сахел.

В формирания от някогашни френски колонии район има и опустошителни рецензии за интервенция на Париж във вътрешните работи. Много малийци считат, че когато и да пристигна " Вагнер " на мястото на французите, няма да е задоволително скоро - гневът към Франция нараства, написа седмици след първите известия за " Вагнер ".



Инцидент от последните дни напомни настроенията против Франция и то освен в Мали, а и в Нигер и Буркина Фасо. Там френски боен ескорт бе от стачкуващи. Досега огромните демонстрации против Париж бяха в столици в района като Бамако (Мали) и Уагадугу (Буркина Фасо). В Нигер демонстрациите и в конфликти с три жертви.

Париж, който разгласи евакуиране на военни от съответни бази, предизвестява, че е жертва на дезинформационна акция от Москва (и пробва да създава лична акция в Бамако в поддръжка на френските сили) само че и че битката с тероризма мощно ще пострада, в случай че обществото се обърне против бойците, които го пазят на фронтовата линия.

Снимката, по-красноречива от всички думи

В този подтекст се появи в обществените мрежи фотография, на която се твърди, че малийски бойци се образоват от инструктор от " Вагнер ".
Cette photo suggère que des ont commencé à entraîner des soldats maliens. Selon sources, cette photo aurait été prise à Berengo, ex palais de Bokassa et auj. QG des Wagner en. Il s`agirait de centrafricains déguisés en soldats maliens pour le compte de la comm` russe

- Sabr Jendoubi (@Sabr_Jendoubi)

Екипът за инспекция на обстоятелства на френската телевизия не е безусловно склонен. С разнообразни техники и диалози със събеседници той слага под въпрос такава опция и открива като по-вероятно друго място на снимане: Централноафриканската република.

При това методът на шерване от съветски медии (включително свързани с Пригожин) на фотографията наподобява като координирана интервенция. Опровержението обаче единствено насочи вниманието към събитията в ЦАР, където дейностите на " Вагнер " са образец за вероятен сюжет на стягане на хватката на наемниците.

В ЦАР локални приказват за осъществявани от " Вагнер " офанзиви, гребежи и убийства, преодоляване на региони с значими естествени запаси и даже спорове със сили на Организация на обединените нации.

Именно (и съгласно разнообразни изявления, до 3000 бойци) пазят президента Фостен-Арканж Туадера и му оказват помощ против размирен групи. И в тази някогашна френска колония настроенията са най-вече против Париж. Чужд посланик предизвестява пред, че страната на процедура е " лаборатория " за " Вагнер ", където бойците могат да " покажат какво могат да създадат, с цел да го продадат на други страни ", искащи да се оправят със лични протести.
CAR President Faustin-Archange Touadéra unveiled a military statue of Wagner mercenaries; the statue expresses mercenaries defending civilians.

Officially it is a statue of the CAR army and Russian soldiers.

- Ruslan Trad (@ruslantrad)

Изданието цитира и различен посланик, който отбелязва, че поради ролята на Европейски Съюз, Световната банка и други интернационалните донори във образуването на половината от бюджета на страната в размер 400 млн. $, " (ЕС) и Световната банка в прочут смисъл заплащат на наемниците, а това е доста неловка позиция. "

На пръв взор е абсурден още един резултат от активността на " Вагнер " и свободата, която имат - частната военна компания е поела контрола върху най-малко един подготвен от Европейски Съюз батальон в ЦАР съгласно отчет на Европейската работа за външно деяние, в някои медии. Според отчета тези дейности са в прорез с договореностите сред Европейски Съюз и африканската страна.

Още един неотдавнашен образец за разрастващото се съветско въздействие - в университетите в ЦАР.

С окопаването на Русия в ЦАР и опцията " Вагнер " да навлезе в Мали въпросът става настоящ освен поради европейските жители и парите им. Проблем основават и рисковете от още по-голяма неустойчивост в раздирани от спорове територии, в които навлиза още една военна мощ, която е неподвластна (официално) на безстопанствен надзор и (също по този начин официално) няма потребност да се регистрира пред никого.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР