Докато всички у нас се занимаваха с антибългарската резолюция на

...
Докато всички у нас се занимаваха с антибългарската резолюция на
Коментари Харесай

Защо Microsoft налива 1 млрд. в Гърция, а не у нас

Докато всички у нас се занимаваха с антибългарската резолюция на Европарламента, инициирана от новата политическа двойка Радан – Йончева, една вест, която директно ни визира, мина тихомълком. Microsoft избра Гърция, а не България, за основаването на районен международен хъб за база данни. И разгласи, че влага при съседите 1 милиарда $. Информацията пристигна като пестник на фона на претенциите ни, че сме водачи в  IT бранша на Балканите.

Microsoft не проведоха търг, в който да получават предложения от други страни. Гърция се модернизира извънредно бързо. Microsoft отидоха там, тъй като получиха контракт от държавното управление на страната за няколко милиарда евро. Гърция през днешния ден е доста по-напред, в сравнение с преди няколко години, опита се да изясни в изявление за Нова тв Росен Плевнелиев, президент на България от 2012 до 2017 година И добави: „ Ако България реши да влага няколко милиарда евро в електронизация на услугите сигурно или Гугъл, или Amazon, или Microsoft ще дойдат и тук ”. По думите му през годините България е направила не малко. „ Имаме всички мотиви за горделивост, че имаме толкоз бърз интернет. Създадохме 165 000 добре платени работни места в областта на осведомителните технологии. Но въпреки всичко сме в конкурентна среда. Гърция не спи, влага милиарди ”, разяснява Росен Плевнелиев.

 „ Днес България стои доста по-добре, в сравнение с през 2008 година ”, сподели все пак Плевнелиев. „ Вероятно, по статистика на Европейски Съюз, ще се окаже, че тази година България ще бъде една от минимум засегнатите от рецесията страни. През 2008-2009 година беше доста мъчно. Сега обаче е по-различно. Вземат се ограничения, уповавам се да е по-лесно ”, добави Плевнелиев. 

„ Втората вълна на COVID-19 е реалност. Цифрите са притеснителни. СЗО регистрира връх след връх всеки ден. Нямаме положителни вести ”, разяснява коронакризата Плевнелиев. „ Важното е, че държавните управления във всички страни знаят, че би трябвало да реализират баланс – да се застъпим оптимално за рисковите групи, само че и да не затваряме тотално стопанската система, тъй като това ще бъде тежко за всички ”, сподели още той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР