Докато войната в Украйна наближава към 2023 г., Европа е

...
Докато войната в Украйна наближава към 2023 г., Европа е
Коментари Харесай

Войната на Путин обединява Европа, но подчертава зависимостта на ЕС от САЩ

Докато войната в Украйна наближава към 2023 година, Европа е по-единна от всеки път против ръководената от Владимир Путин Русия, само че и по-зависима от всеки път от Съединени американски щати за възпирането на съветския водач.    Години наред европейските съдружници на Америка се бореха да реализират споделена визия за Путин, като Франция и Германия упорстваха за ангажиране с властническия водач на фона на възходящото неодобрение на страните, намиращи се по-близо до границите на Русия, които имаха вяра, че само решителната опозиция може да спре Путин да преследва своята експанзионистична стратегия в Източната Европа.   Това пишат в разбор за Wall Street Journal Дрю Хиншоу и Даниъл Майкълс, съгласно които след нахлуването на Русия в Украйна през февруари тези разлики са избледняли. Тласък за това е чувството за обща цел измежду европейските демокрации, че Украйна би трябвало да бъде въоръжена, с цел да отблъсне съветския опит за принудително преначертаване на границите на континента.   Въпреки необятния консенсус - от Португалия до Полша - всички европейски съдружници се оказват въвлечени в американския курс, заложен от държавното управление на Джо Байдън, което неотдавна изпрати смесени послания за това дали е пристигнал моментът да тласне Киев към договаряния, разясняват анализаторите на WSJ.    Очаква се в идните дни президентът на Съединени американски щати да подпише законопроект, включващ помощ за Украйна и съдружниците от НАТО на стойност съвсем 45 милиарда $, което за следващ път акцентира преобладаващата роля на Америка в даването на оръжия и финансова поддръжка за Киев и обуздаването на експанзията на Путин, означават създателите. Те напомнят, че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън подписа изпращането на все по-усъвършенствани оръжия в Украйна, измежду които е и предлагането за мечтаната система за противоракетна защита Patriot.

Войната в Украйна завари европейските военни запаси на ниско равнище след траялите три десетилетия съкращения, откогато свърши Студената война, прибавят те.    Сравнително лимитираните европейски ресурси от оръжия и муниции оставиха Украйна мощно подвластна от Съединени американски щати за военна помощ – факт, който откри отражение в решението на украинския президент Володимир Зеленски да избере Вашингтон за първото си посещаване в чужбина от началото на съветската инвазия.   Зеленски, който се надява да възвърне интернационално приетите граници на Украйна в цялостна степен, би трябвало да се тревожи най-много за трайността на американската поддръжка. Много американски чиновници, сходно на своите френски и немски сътрудници, не престават да са скептични, че Украйна може изцяло да изгони съветската войска, в случай че не се стигне до такова равнище на военна поддръжка от НАТО, което да породи риск от директна война с Русия, разясняват още Хиншоу и Майкълс.   Председателят на Съвета на шеф щабовете на американската войска военачалник Марк Мили насърчи Украйна да обмисли опцията за договаряния, разгневявайки Киев, който счита, че може да си върне доста повече територия. В същото време водачът на малцинството в Камарата на представителите на американския Конгрес Кевин Маккарти алармира за възходящия песимизъм измежду републиканците по отношение на военните разноски за Украйна.   Съюзници в Източна и Северна Европа се тревожат, че предпазливостта на американското държавно управление към уверено въоръжаване на Киев за победа, наред с лимитираните оръжейни ресурси на Европа, може да обрече Украйна и континента на дълъг и кръвопролитен спор, пишат още Хиншоу и Майкълс в разбора си за американското издание. 

Авторите на WSJ цитират изявление на чешкия външен министър Ян Липавски, съгласно който задачата на западните съдружници би трябвало да бъде „ цялостното възобновяване на украинската териториална целокупност и суверенитет “, както и гонене на съветските военни закононарушения и ограничението на способността на Москва да заплашва своите съседи. „ Всеки различен излаз е рисков както за Украйна, по този начин и за Европейски Съюз “, сподели Ян Липавски.   „ Трябва да спрем да играем тази половинчата игра и да увеличим помощта за Украйна, с цел да може тя да завоюва войната ”, съобщи и Артис Пабрикс, който до неотдавна беше министър на защитата на Латвия. „ Ограничената помощ просто усилва болката “, споделя той.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР