Докато в прокуратурата продължават разследвания за ремонта на столичната улица

...
Докато в прокуратурата продължават разследвания за ремонта на столичната улица
Коментари Харесай

Строителите си спечелиха подкрепата на политиците

Докато в прокуратурата не престават следствия за ремонта на столичната улица "Граф Игнатиев ", за сигналите на проверяващи публицисти и вицепремиера Томислав Дончев за "Джи Пи Груп " и за аргументите за автобусната злополука край Своге, лишила живота на над 20 души, политиците и Камарата на строителите съвсем със скоростта на светлината договориха нов ремонт на Закона за публичните поръчки.

Както "БАНКЕРЪ " към този момент писа, цялото напрежение и въпросителните към качеството на строителството у нас докара до остра декларация на браншовата организация, сплотяваща огромните играчи в бранша. Строителната камара скочи против всичките си критици, изтъквайки, че в последните месеци са подложени на невиждани и злостни офанзиви, зад които прозирали политически ползи. Стигна се до срещи с отрасловия министър Петя Аврамова и всички парламентарни политически сили. Именно там беше реализирано съглашение за нови промени в норматива за обществените търгове. Любопитното е, че Камарата на строителите срещна поддръжка и схващане и в лицето на ръководещите (от ГЕРБ), и в лицето на опозицията (от Българска социалистическа партия и ДПС). Всъщност поддръжката на трите водещи партии допуска, че текстовете ще минат безпроблемно през парламентарната цедилка.

Засега обаче законодателните промени са обхванати в тайнственост. Все отново от срещите на сектора с политиците се обясни посоката - критерият "най-ниска цена " да отиде в историята. "Настояваме за законодателни промени, с които да се вкара ценообразуване в бранша в сходство със цената на материалите. Така че, когато някой прави цена, тя да е правдива и модерна, а не остаряла ", съобщи ръководителят на камарата инж. Илиян Терзиев, който е и шеф на "АТ Инженеринг 2000 " ООД. Дружеството е благосъстоятелност на Терзиев и Георги Пенев и е едно от междинните в строителния отрасъл - с оборот от към 20 млн. лева годишно през последните три години.

Шефът на организацията загатна също по този начин, че ще се търси и делба на отговорността сред вложителите, проектантите, надзора и строителите.

Законовите промени, поискани от камарата, ще приготви парламентарната Комисия за районно развиване. За задачата ще бъде основана работна група, в която ще влязат представители на всички политически сили и на сектора.

На процедура Законът за публичните поръчки ще бъде променян за трети път в рамките единствено на тази година. Първо ръководещите "отвориха вратата " за по-ускорено подписване на контракти, като ограничиха кръга от юридически лица, можещи да апелират даден търг пред Комисията за защита на конкуренцията. Ето за какво от началото на юли Комисия за защита на конкуренцията към този момент желае от подателя на жалбата да показа доказателства, че има интерес от приемането на публичната поръчка и му е нанесена или ще му бъде нанесена щета от възможната й незаконност. Тези корекции в норматива бяха поискани от премиера Бойко Борисов, който непрекъснато се оплакваше, че "кухи компании " блокират с бланкетни тъжби огромните инфраструктурни планове, финансирани с европейски пари.

После пристигна време за нов ремонт след гледище на Брюксел да бъдат въведени така наречен електронни търгове. Новите условия ще влязат в действие от следващата година, като електронната платформа за публични поръчки е в развой на създаване. Системата коства съвсем 5 млн. лева и се осъществя от консорциума "ЕОП България " ДЗЗД, в който вземат участие "Информационно обслужване " АД, "Сирма Солюшънс " АД, "Негометрикс България " ЕООД, "Скейл Фокус " АД и "Адвокатско сдружение Събев и съдружници ".

Освен това се вкара условие възложителите да одобряват и обработват електронни фактури при осъществяването на договорите. Но по-важните нововъведения бяха свързани с новото обвързване на администрациите да разгласяват на профила на купувача договорите за подизпълнение, а в Регистъра на публичните поръчки и информация за всички спомагателни съглашения към контрактите.

Интересното е, че тъкмо тези текстове бяха оспорени от Камарата на строителите с настояването задължението да отпадне и да бъде записано като "възможност ". Тогава парламентаристите по този начин и не взеха под внимание тези съображения, само че при новата обстановка няма да е изненада, в случай че в този момент бъдат включени към идните промени в закона.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР