Докато в България регулаторите не могат да се противопоставят на

...
Докато в България регулаторите не могат да се противопоставят на
Коментари Харесай

Великобритания е напът да забрани индексацията на мобилните планове

Докато в България регулаторите не могат да се опълчват на третата поредна индексация на договорите на клиентите на мобилните оператори, една европейска страна е напът да забрани тази процедура. 

Телекомуникационният регулатор на Обединеното кралство се готви да постави завършек на индексацията на клиентските контракти за телефонни, широколентови и платени телевизионни услуги.

Регулаторът Ofcom  правила, задължаващи фирмите да уведомяват потребителите предварително за всяко нарастване на цените, което имат намерение да включат в контракта им, като по този метод действително не разрешават индексации след подписването му.

Очаква се новите изискванията да попречат на телекомите да включват условия, свързани с инфлацията или процентно повишаване на цените във всички нови контракти. Към момента телекомуникационните оператори прибавят към 3.9% към годишния ритъм на инфлация на потребителските цени. 
 А1 е индексирала нелегално таксите, реши на първа инстанция пловдивският съд
А1 е индексирала нелегално таксите, реши на първа инстанция пловдивският съд

Решението се апелира от телекома

Според регулатора сходна процедура оставя потребителите объркани, поради сложността и непредсказуемостта на обвързваните с инфлацията условия за повишаване на цените, записани в техните контракти.

Проучване на Ofcom открило, че през 2023 година повече от половината клиенти на мобилните оператори, което се равнява над 36 милиона души и други 11 милиона консуматори на интернет, са сключили контракти, подлежащи на индексация, обвързвана с инфлацията. Само 12% от клиентите на мобилни услуги и 16% от потребителите на интернет обаче били наясно, че покачването на цените на абонаментните им проекти е обвързвано с инфлацията.

Според Ofcom тези условия принуждават клиентите на телекомите " незаслужено да поемат риска и тежестта на финансовата неустановеност от инфлацията ".
 Vivacom подвига цените на месечните абонаменти
Vivacom подвига цените на месечните абонаменти

От 1 февруари

През 2023 година Ofcom е получил повече от 800 тъжби, свързани с повишение на цените сред януари и октомври, съвсем двойно повече от броя им през същия интервал на 2021 година

Ofcom ще прави съвещания по предлагането си до 13 февруари 2024 година и възнамерява да разгласява окончателното си решение напролет на 2024 година Очаква се новите правила да влязат в действие четири месеца след публикуването на окончателното решение.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР