Докато у нас и в Япония например събуването преди да

...
Докато у нас и в Япония например събуването преди да
Коментари Харесай

„За“ или „против“ събуването на обувки, щом се върнем вкъщи?

Докато у нас и в Япония да вземем за пример събуването преди да влезем у дома е нещо обикновено, такава процедура липсва в някои страни като Съединени американски щати.

Вместо обаче да усещаме стеснение, когато помолим гостите си да се събуят, припомнете на себе си (и на тях) следните резултати от изследване на английския търговец Ravel, което изследва чистотата на обувките.

 обувки Istock

След тестване на 10 ниски и високи чифта резултатите сочат, че множеството от откритите по обувките бактерии могат да причинят мехури и възпаления, а в някои случаи даже хранително отравяне и синдром на отровен потрес . Тези бактерии се намират нормално по кожата и движимости вкъщи. Колкото до бактериите по горната и долната част на изследваните обувки, при 9 от 10 чифта била открити причинители на стафилококи .

Друг извод от въпросното проучване е, че ходилото на обувките (или най-долната част, с която стъпваме по земята), носи повече бактерии и гъбички, в сравнение с горната част . Количеството микроорганизми обаче не се повлиява от това дали една обувка е ниска, или на ток.

 обувки Istock

Макар мръсотията да си проличава повече върху бели обувки, става известно, че по черните обувки се крият повече бактерии . Що се отнася до материи, кожата е за предпочитане пред велура, а в случай че приказваме за опазване на непорочност и преместване на по-малко бактерии, в това отношение няма основна разлика сред лачената или матирана кожа.

Чифтовете, които слагаме нощем, притеглят повече бактерии и гъбички по ходилото на обувката, в сравнение с носените в офиса – те носят повече бактерии по горната си част.

 банери нови Edna

 банери нови Edna
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР