Докато тече разследването на испанските власти за пране на пари

...
Докато тече разследването на испанските власти за пране на пари
Коментари Харесай

В Испания разследват Жоро Шопа за пране на пари от наркотрафик

Докато тече следствието на испанските управляващи за пране на пари против Жоро Шопа, къщата му в испанското курортно градче Кабрера де Мар е с натрапен запор и не може да бъде прехвърляна или продавана.

Имението му закупи известност у нас, когато през есента на 2018 година там бяха задържани туристическите босове Ветко и Маринела Арабаджиеви.

 

Запорирани са и още три парцела на Шопа. Неофициална за момента информация сочи, че наранени от следствието са брачната половинка и племенника му, които също разполагат с имущество в Испания. Твърди се, че е натрапен и запор на банковите сметки на Семерджиев в испанската банка „ Ла кайша “, в която е държал над 300 000 евро.

 

За момента липсва информация дали при осъществените през предходната есен обиски в къщата на Шопа, са открити улики за незаконната му активност. 

Смята се, че следствието за пране на пари е стартирало след огромната интервенция на Европол и американската ДЕА предишното лято, при която бяха задържани 49 индивида, членове на супер картел за трафик на кокаин от Южна Америка и Дубай към Европа.

 

Макар Семерджиев да не е бил махленски директно и задържан като изтъкнат член на интернационалния наркокартел, следствието е открило, че арестуваните двама българи, са поддържали дългогодишни близки връзки с него. Заради това против Шопа е формирано следствие за генезис на финансови средства, с които е пазарувал парцели в Испания през последното десетилетие. Твърди се, че пред този интервал е сключил над 10 имотни покупко-продажби като огромна част от парцелите след това били препродавани против доста по-висока сума.

 

Според испанските управляващи посредством покупко-продажбата на парцели, първокласни коли и часовници, Семерджиев е препирал незаконни капитали.

Освен това е проверяван и като основно настоящо лице в разрушен през 2020 година канал за трафик на дрога през испански води в региона на Кадис, Канарските и Балеарските острови.

Родните трафиканти на дрога употребявали свръхлуксозни ветроходни яхти, чиято обща стойност надвишава 5 млн. евро.

Запознати настояват, че по тази спекулация Шопа работил с различен български трафикант – Спидито от Пазарджик.

 

По всяка възможност против Семерджиев ще бъде повдигнато обвиняване за пране на пари в напълно скоро време. Очаква се испанските управляващи да изискат ефикасен затвор и конфискация на имуществото му.

 

При все, че от две десетилетия насам Шопа е апетитен като един от маститите кокаинови трафиканти, той не е осъждан за дрога в България до този миг, което съгласно мнозина се дължи на подкрепи. Според някои той е скришен полицейски осведомител.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР