Докато течат процедурите по вписване в Търговския регистър и Сметната

...
Докато течат процедурите по вписване в Търговския регистър и Сметната
Коментари Харесай

Докато ВиК чака нов шеф, Спартак Николов представя мегапроек...

Докато течат процедурите по регистриране в Търговския указател и Сметната палата на новия шеф на ВиК - Пловдив, отиващият си началник Спартак Николов презентира план за реорганизация на мрежата.

На встъпителната конференция бяха показани задачите и предстоящите резултати, както и екипа, с който Николов счита да извърши дейностите. „ Проектът е реалност с помощта на положителните връзки и съгласуваност на ВиК с общините, които по своята интензивност съумяха да защитят мероприятията, които този ще бъдат осъществени “, сподели Николов. И добави: “Те са предпазени и пред двете отраслови министерства и Европейска комисия. “

Общата стойност на плана е 137 830 825,33 лева, като от тях близо 83 млн. лева идват от европейсия Кохезионен фонд. 14,6 млн. лв. пък са обезпечени от Министерство на регионалното развитие на национално равнище, а личното присъединяване на ВиК Пловдив е 17,3 млн. лв.. Последното финансово перо в мегапроекта е на стойност 22,9 млн. лв. и то идва от неприемливи разноски.

Николов изясни, че все още са подписани всички контракти за строителство по другите действия. На извършените публични поръчки по плана е изработен одит от Управляващия орган на ОПОС и за всяка една от тях има документално мнение за това, че няма финансова промяна.

Ръководител на плана ще бъде Тодор Тодоров, който показа екипа за ръководство. Той е формиран от специалисти, напълно външни за водния оператор и е определен посредством социална поръчка. В него влизат общо 17 експерти с друга експертиза. Сред тях са 9 инженери, които дават отговор за другите обекти. В обсега на плана са включени 11 съществени групи действия, като 8 от тях са свързани с осъществяването на инженеринг – планиране, строителство и авторски контрол.

Обектите, по които се работи, са селектирани вследствие на районно прединвестиционно изследване. Общата дължина на водопроводната и канализационна мрежа, която се чака да бъде построена или надлежно реконструирана, възлиза на 56 105 м, от които 39 522 м по съставен елемент „ Водоснабдяване “ и 16 583 м по съставен елемент „ Отвеждане и филтриране “.

Сред общините, които ще се възползват от новата ВиК инфраструктура, са Пловдив, Хисаря, Асеновград, Стамболийски и Първомай.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР