Докато търговските войни забавят световния растеж и удрят икономиката на

...
Докато търговските войни забавят световния растеж и удрят икономиката на
Коментари Харесай

3 признака, че САЩ се е запътила към рецесия през 2019 г.

Докато комерсиалните войни забавят международния напредък и удрят стопанската система на Съединени американски щати, стартира да се приказва за възможна криза, а вложителите пресяват данните за първи признаци.

Докато съвсем всички икономисти, интервюирани от Bloomberg, чакат растежът да остане позитивен тази година - което ще продължи най-дългата в историята икономическа агресия на Съединени американски щати, траяла повече от 10 години - рискът от криза се нараства до шестгодишен връх. Всъщност повече от три четвърти от корпоративните финансови чиновници чакат криза до края на 2020 година.

Междувременно става все по-трудно да не се чуят и известни отзиви по въпроса, като тези на нобеловите лауреати Пол Кругман и Робърт Шилер, които приказват за опцията от стесняване.

Няма единствен знак, който да планува или дефинира криза (те са най-малко 10) - въпреки че някои може да са по-близо до истината от други - само че ето няколко съществени индикатори и какво демонстрират те в този момент:

Кривата на доходността

Това може да е най-внимателно следеният пазарен сигнал за спад. Нюйоркският Фед има тракер, който мери вероятността за криза, основана на междинния месечен спред сред доходността на тримесечните и 10-годишните държавни скъпи бумаги. Последното четене сподели възможност за криза от 23,6% през идващите 12 месеца до идващия януари, най-високата стойност от четенето през юли 2008 година Стойностите под 50% не наложително са безвредни, показателят не е стигал това равнище от началото на 80-те години, макар че от този момент е имало три рецесии.

Потребителски и бизнес настроения

Милиардерният вложител Джефри Гундлах съобщи предишния месец, че разширението на пропастта сред потребителските настроения във връзка с настоящата обстановка и упованията е " най-рецесионният сигнал сега ". Междувременно настроението на дребните компании се е сринало след успеха на Доналд Тръмп на президентските избори. Ясно е, че доверието пада по време на спад, въпреки че степента, до която такива изследвания фактически могат да предскажат криза, е противоречива.

Производствени изследвания

Същото се отнася и за месечните изследвания на производители и други компании, провеждани от Института за ръководство на доставките и пет банки на Федералния запас. Те са променливи от месец на месец, макар че всички индикатори на ФЕД паднаха дружно през декември за първи път от май 2016 година, а националният показател на ISM доближи най-ниско равнище от две години (през януари се възстанови). По-нататъшната трайна уязвимост на индикаторите би посочила, че динамичността в бранша се утежнява, макар че това не наложително значи непременноу че цялата стопанска система да е в неволя.

Глобаленият напредък

Със забавянето на международния напредък, който подтикна Федералния запас към пауза при увеличението на лихвените проценти, откривателите на Goldman Sachs Group измислиха комфортен метод да схванат какъв брой международното закъснение въздейства върху стопанската система на Съединени американски щати. Те споделят, че за всеки спад от 1 процентен пункт в растежа отвън Съединени американски щати, американската агресия се понижава с към половин. Икономистите сега правят оценка шанса за криза в Съединени американски щати през идната година на 14%; оценката за спад в световен мащаб е 46% с 3 процентни пункта спад, се споделя в отчет от сряда.

Твърди данни

В последна сметка всички доказателства за криза ще дойдат от главните индикатори за стопанската система на Съединени американски щати, в това число заетостта, приходите и отработените часове; бизнес продажби и несъмнено, БВП. Това са някои от данните, които се преглеждат от Националното бюро за стопански проучвания, арбитърът за началната и крайната дата на рецесиите в Съединени американски щати. Досега тези числа не са близки до алено, само че когато светнат, евентуално ще е прекомерно късно за прогнози за криза.

От друга страна основният икономист на Merrill за Северна Америка Итън Харис ясно декларира: рецесиите се случват по съответни аргументи и нито една от тези аргументи не е на хоризонта. Дори и в случай че единствено 42% от американците утвърждават президента, а множеството от останалите да считат, че той е простак, чиито дейности прибавят предизвикват неустановеност.

" Бизнес циклите не умират от напреднала възраст - те умират от остатъци ", написа Харис, представен от Market Watch. " Вероятно настоящият цикъл ще продължи, защото нито един от [обичайните] предупредителни знаци не е на разположение още. "

По-конкретно, споделя Харис, рецесиите се случват по една от три аргументи. Запитайте се дали в този момент се случват в Америка.

Първо, те се случват, когато централните банки се борят с инфлацията и надвишават равнището при стягане на лихвените проценти. Така стигнахме до двойните рецесии в края на 70-те и началото на 80-те години.

Но това не се случва. Току-що видяхме, че Федералният запас се отдръпва от стягането, забавяйки повишението на лихвените проценти и сигнализирайки, че може да изчака дълго време. На всичко от горната страна централната банка съобщи, че ще бъде гъвкава, оставяйки своя портфейл от облигации да се свие, до момента в който облигациите, които държи доближават своя матуритет, което също ще докара до постепенно евакуиране на пари от стопанската система. Всъщност толкоз гъвкава, че може да възобнови изкупуването на облигации, в случай че е належащо.

Така че Федералният запас няма да скапе експанзията на Съединени американски щати, която ще бъде най-дългата в случай че продължи до есента, борейки се с инфлацията. И те не би трябвало, тъй като такава няма. Основната инфалия освен остават под 2%, само че и целевият лихвен % от 2% за ФЕД е " съразмерен " - което значи, че централните банкери ще толерират някаква инфлация над 2%, защото тя е под задачата всяка година от 2011 година насам.

Второ, както администрацията, по този начин и Китай сякаш деескалират комерсиалните си връзки. Харис. След като Тръмп опита да реализира покупко-продажби с Мексико, Канада, Европа и Корея, които трансформираха малко, възможностите са, че той ще направи същото и с Китай.

" Ястребите съветници на Тръмп просто играят неприятното ченге ", написа Харис, " като насочат доста огромни претенции, с цел да постиганат на най-хубавия компромис. "

Какъв балон?

Трето и най-важното е, че тъкмо в този момент няма огромни балони в стопанската система. Най-сигурният знак за рецесии от десетилетия насам е огромен капиталов взрив, който се пука - на жилищата последния път, софтуерните акции 2000 година и недвижимите парцели 1990 година.

Балона се пука, хората и фирмите, които до този миг печелят в него внезапно биват изпърени и отдръпването, отразено в цените приключва цикъла с криза - и то неприятна през 2008 година или пък много лека всеки различен път, с безработица, която доближава 6,3% през 2003 година и 7,8% през 1992 година

Разбира се, няма балон в петрола, суровината, чиято внезапно повишаваща се цена се отразяваше на американската стопанска система от 1973 година до 1983 година, предизвиквайки три рецесии, поради инфлацията тези балони в последна сметка се пукат. С 52 $ за барел недопечен нефт - и двете към половината отпреди няколко години. Тъй като технологията на фракинга се усъвършенства от ден на ден, вероятността е за още по-евтина сила.

В акциите има единствено леки признаци на нарастване. При облигациите ниските лихвени проценти значат елементарно погашение, макар че корпоративният дълг е висок. За потребителите нещата не са се е трансформирали доста - студентският дълг прави кара задлъжнялост да звучи ужасно, само че процентът на приходите, предопределени за обслужване на дълга, е покрай най-ниското си равнище.

Всички дребни неща

Аргументът на Кругман е, че идната криза може да има не една или две аргументи, а голям брой дребни - в случай че това е правилно, това ще бъде първият сходен случай в Съединени американски щати от десетилетия. Лесно е да се види какви биха могли да бъдат - комерсиалната политика, икономическата уязвимост в Китай или Европа, бързо възходящият бюджетен недостиг и предстоящият спад на растежа на приходите през 2019 година до към 5% от 20-процентния ритъм за част от 2018 година.

Както Кругман отбелязва, мъчно е да се предскаже идването на рецесии, когато индикаторите за всички са неприятни. Да не приказваме, че това ще провали актуалната агресия, която е толкоз трайна, колкото е и, много постоянно, не толкоз впечатляваща. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР