Докато съм жив, надали ще видя новия 8-милионен българин, но

...
Докато съм жив, надали ще видя новия 8-милионен българин, но
Коментари Харесай

8-милионният българин обясни защо нацията ни се топи

 " Докато съм жив, едва ли ще видя новия 8-милионен българин, само че мощно се надявам и бленувам най-малко да видя 7-милионния. Ако това се случи, значи има вяра. Както се споделя, стратегия най-малко е 7 милиона, а оттова насетне ни чакат доста труд и воля за превъзпитание, с цел да се развиваме пълноценно като нация ", показа пред " България Днес " роденият през 1962 година Емил Хаджиев, който на тази дата влиза в историята като 8-милионния българин.

През 60-те години на предишния век всеки девет минути в България се раждало по едно бебе. Прости сметки посочили, че през 1962 година страната ни ще се снабди с 8-милионния си жител. Емил се ражда на 2 април и в продължение на 24 часа фотографи не стопират да снимат него и майка му. Макар че е мечтаел като всяко дете да стане космонавт, в този момент Хаджийски е юрист в Пловдив, а за неговите 57 години страната ни се е стопила с над 1 милион индивида. Главна причина за колапса Емил вижда в криворазбраното образование на младите у нас.

" Личното ми мнение е, че те израстват като егоисти и мислят единствено за себе си. Как след това да чакаме един младеж да има предпочитание да построи семейство, да е подготвен на взаимни отстъпки и да отгледа лични деца. За новите генерации фамилията се е трансформирало в задължение, а това е повече от притеснително ", разсъждава 8-милионният българин.

По думите му различен фактор, който подкопава основите на човешките и фамилните полезности, е консуматорското мото на хората, за които " новият господ е пари ". Като юрист Хаджиев споделя, че работата му е тясно обвързвана с хората, измежду които вижда от ден на ден необразовани и необразовани.

" 18-годишен идва при мен и се подписва с палец. Абсурдно е. Как да очакваш от подобен човек да има устойчива ценностна система и да построи устойчиво семейство и да възпита деца ", с терзание изяснява Емил.

Според юрист Хаджиев тежката икономическа конюнктура е фактор, само че надалеч не е главната причина за отхвърли на хората да основават фамилии. " Скъпо е, животът постоянно е бил безценен, само че това в никакъв случай не е спирало индивида ", добавя той.

Емил има две деца - момиче и момче. Дъщеря му е компютърен експерт и сполучливо се развива в България. Синът му, който е приключил Музикална академия, компетентност тромпет, сега специализира в Испания, като желанията му са да се завърне в родината си и да опитва да се осъществя тук.

Раждането на Емил през 1962 година е ознаменувано с присъщите за социалистическия режим празненства и тържествени поздравления. Комитети, градски управници и войска от публицисти се изсипват както в родилното, по този начин и в дома на родителите му. Тогавашният първи в Съюз на съветските социалистически републики Никита Хрушчов поздравява България за 8-милионния й гражданин и изпраща приветствена депеша до фамилията в Пловдив.

Дарове от властта като апартамент или първокласен руски автомобил фамилията не получава. Пред портата им обаче се появява опаковано с панделка колело вид триколка. Емил пък е разгласен за почетен жител на Пловдив, което му давало правото на привилегии.

" Баща ми беше болшевик мечтател и като подобен той отхвърляше всяка привилегия, която не е заслужена. За него и майка ми това, че съм се родил на избрана дата, не бе заслуга и е прав ", спомня си Хаджиев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР