Докато Сам Банкман-Фрийд чака присъдата си следващия месец за престъпна

...
Докато Сам Банкман-Фрийд чака присъдата си следващия месец за престъпна
Коментари Харесай

Докато Банкман-Фрийд чака присъда, жертвите му чакат да си върнат загубите

Докато Сам Банкман-Фрийд чака присъдата си идващия месец за незаконна машинация, обвързвана с епичния срив на FTX през 2022 година, някогашните клиенти на крипто борсата имат аргументи да имат вяра, че в действителност могат да възстановят парите си.

Основателят на FTX, който може да прекара остатъка от живота си зад решетките, беше приет за отговорен през ноември по седем обвинявания, откакто към 10 милиарда $ потребителски средства от неговата компания изчезнаха. Част от тези пари са вложени в предходния разточителен метод на живот на Банкман-Фрийд, само че различен огромен къс са отишли в вложения, които в последно време фрапантно нарастват, написа CNBC.

Адвокатите, представляващи масата на несъстоятелността на FTX, са споделили на арбитър в Делауеър предходната седмица, че се чака цялостно погашение на клиенти и кредитори със законни искове, показва изданието.

Адвокатът по несъстоятелността Андрю Дитдерих, който работи с новия управителен екип на FTX, е декларирал, че „ към момента има доста работа и риск “ за връщането на всички пари на клиентите, само че екипът има „ тактика да го реализира “.

Това е добре пристигнало за хиляди клиенти, които групово изгубиха милиарди долари при колапса на FTX преди 15 месеца, когато крипто борсата банкрутира за броени дни.

Предвид едва контролирания и негарантиран темперамент на FTX - и на крипто промишлеността като цяло - тези клиенти са изправени пред действителната опция по-голямата част от парите им да са се изпарили. Много банкрутирали хедж фондове и кредитори изгубиха съвсем всичко по време на крипто зимата на 2022 година

Банкман-Фрийд в никакъв случай не е вярвал, че обстановката на компанията му е толкоз ужасна, добавя CNBC.

Дори когато регулаторите и федералните прокурори откриха доказателства, съгласно които 31-годишният бизнесмен и висши мениджъри в неговата компания са крали милиарди долари от портфейлите на клиентите в продължение на години, той настояваше, че „ всички пари към момента са някак си налични “.

„ FTX US остава изцяло платежоспособна “, написа той в обява в Substack на 12 януари 2023 година, до момента в който беше под домакински арест в дома на родителите си в Пало Алто, Калифорния. Той сподели, че борсата „ би трябвало да може да върне средствата на всички клиенти “.

В някои връзки неговият роман наподобява се оказва правилен.

В продължение на месеци новият основен изпълнителен шеф на FTX, Джон Рей III, и неговият екип от съветници по преструктурирането извличат назад пари, първокласни парцели и крипто, наблюдават изчезнали активи. Те към този момент са събрали повече от 7 милиарда $, които обаче не включват едни 26 милиона $ в дарове и имущество на родителите на Банкман-Фрийд, както и 700 милиона $, предадени на K5 Global и създателя Майкъл Кивес, вложил пари от FTX в компании като SpaceX. Някои от тези вложения означиха внезапно повишаване на цената в последно време, отбелязва CNBC.

Брейдън Пери, който преди е бил старши правосъден юрист за Комисията за търговия със стокови фючърси, единственият формален регулатор на FTX в Съединени американски щати, споделя пред CNBC, че решението да се изплати всичко на клиентите е пристигнало след „ преустановяване на напъните за рестартиране на крипто борсата FTX “ в интерес на „ фокус върху очистване на активи, с цел да се оздравят клиентите. “

Връщането на пари в ръцете на клиентите обаче към момента остава предизвикателство.

Въпреки че огромна част от цената е възобновена и следва още, разделянето на огромни суми пари е комплициран развой при банкрути, изключително когато огромна част от тях са в нетрадиционни и неликвидни активи.

Дори Рей се съмняваше при започване на процеса, отбелязвайки в края на 2022 година, че „ в последна сметка няма да можем да възстановим всички загуби “.

Това, на което Рей не разчиташе обаче, беше голямо възобновяване на крипто пазара. Когато той направи тези забележки, той беше заседнал в меча територия, в която биткойн се търгуваше на към $16 000. Сега се търгува над $47 000.

През септември масата по несъстоятелността разгласява отчет, показващ, че FTX има цифрови активи на стойност 3,4 милиарда $, като над 1,1 милиарда $ идват от нейните залози в Solana.

Solana се вписва в категорията на по този начин наречените „ Сам монети “ - група, която включва също токена Serum, основан и рекламиран от FTX и дъщерния хедж фонд Alameda Research. След като абсурдът към банкрута на FTX утихна, Solana се радва на голямо повишаване на цената си, в това число след септемврийския отчет.

Инвестициите на Банкман-Фрийд не са били лимитирани единствено до крипто.

Той също по този начин употребява пари от клиенти, с цел да поддържа започващи компании като Anthropic, компанията за изкуствен интелект, учредена от някогашни чиновници на OpenAI. FTX влага 500 милиона $ в Anthropic през 2021 година, преди взрива на генеративния AI. Оценката на Anthropic доближи 18 милиарда $ през декември 2023 година, което би оценило каузи на FTX от близо 8% на към 1,4 милиарда $.

По време на наказателния развой против Банкман-Фрийд в Ню Йорк обаче арбитър Люис Каплан отхвърли настояването на отбраната да му бъде позволено да каже, че инвестицията на FTX в Anthropic е интелигентен
залог.

FTX се пробва да продаде своя дял в Anthropic, съгласно правосъдна информация от този месец, показва още CNBC.

Да бъдат оздравени за клиентите на FTX значи да получат паричния еквивалент на цената на тяхната криптовалута през ноември 2022 година, съгласно правосъдно решение. С други думи, те не виждат никаква изгода от вложенията на FTX или да им бъдат дадени виртуални монети, което би им разрешило да осребрят при по-високи оценки.

Все отново някои вложители са намерили метод да вземат участие в продължаващата авантюра на FTX. Пазарът на IOU на FTX светна предходната година, когато стана ясно, че масата по несъстоятелността сглобява доходоносно портфолио. Финансова компания, изгубила към $100 милиона, в началото продаде дълга си във FTX за 6 цента за $ на нов второстепенен пазар от опасения, че може в никакъв случай да не получи по-добра договорка. Към декември тези искове костваха повече от 70 цента за $, написа още CNBC.

Ако клиентите в последна сметка бъдат оздравени, това може да изиграе огромна роля при обжалването от страна на Банкман-Фрийд след произнасянето на присъдата му, планувано за 28 март.

Банкман-Фрийд обаче е изправен пред най-малко 70 месеца затвор въз основа на главното си закононарушение.

Ренато Мариоти, някогашен прокурор в отдела за измами с скъпи бумаги и артикули на Министерството на правораздаването на Съединени американски щати, споделя пред CNBC, че съдиите нормално вземат поради размера на компенсацията, изплатено на жертвите при изговаряне на присъдата.

„ Ако жертвата бъде оздравена, това е огромен плюс за обвинения “, показва Мариоти, само че добавя, че степента на измамата, съчетана с подправените показания на Банкман-Фрийд и други нарушавания, може да ограничи понижението на присъдата.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР