Докато са в социална изолация заради пандемията от новия коронавирус,

...
Докато са в социална изолация заради пандемията от новия коронавирус,
Коментари Харесай

До 25 април можем да наблюдаваме дъжд от падащи звезди

Докато са в обществена изолираност поради пандемията от новия ковид, хората могат да отделят повече време да се взират в нощното небе. Почитателите на небесните спектакли към този момент могат да следят метеорния поток Лириди и при типа на падаща звезда да си пожелаят нещо, да вземем за пример здраве и скорошно справяне с рецесията, оповестява уеб сайтът "Спейс ", представен от Българска телеграфна агенция.

Лиридите са един от най-старите известни на човечеството "звездопади ". Въпреки че не сервира впечатляващ театър като фамозните августовски Персеиди и декемврийските Джеминиди, метеорният поток Лириди се явява първият "по-сериозен дъжд от падащи звезди " след пика на Квадрантидите при започване на януари.

Кометата „ Атлас” се разпада

Лиридите се виждат най-добре от северното полукълбо, само че могат да бъдат следени и от южното. Метеорният поток Лириди е деен сред 16 и 25 април. Максимумът му нормално е на 21-22 април. В пика на Лиридите се следят приблизително сред 15 и 20 падащи звезди на час.

Радиантът на метеорите от този поток (привидната точка, от която се появяват) се намира в съзвездието Лира, откъдето произлиза и наименованието му. Метеорният поток Лириди е формиран от парчета от кометата с дълъг интервал C/1861 G1 (Тачър), на която са нужни към 415 години, с цел да обиколи Слънцето. Наблюдавани от над 2700 години, Лиридите са един от най-старите известни на човечеството метеорни потоци.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР