Докато по-голямата част от еврозоната расте стабилно, третата най-голяма икономика

...
Докато по-голямата част от еврозоната расте стабилно, третата най-голяма икономика
Коментари Харесай

Италия - следващият голям риск пред еврозоната

Докато по-голямата част от еврозоната пораства устойчиво, третата най-голяма стопанска система остава източник на главоболия. Италия е наричана от доста анализатори най-голямата опасност за стабилността на стопанската система на еврозоната - даже и след по-добрите от предстоящите данни за брутния вътрешен артикул, написа CNBC.

" Ръстът на стопанската система на Италия на годишна база е единствено на половина от междинното в еврозоната ", показва Марко Вагнер, икономист в немската Commerzbank.

Прогнозите на Европейската комисия предсказват 0.9% растеж на Брутният вътрешен продукт на страната и 1.1% през 2018 година В същото време стопанската система на еврозоната се уголемява с 2.1%.

Все отново данните от Италия изненадаха положително анализаторите - безработицата е намаляла с 0.7% за първото полугодие, младежката безработица се е свила с цели 35%, а показателят на бранша " Услуги " е на най-високото си равнище от десетилетие. Три от проблематичните банки в страната пък бяха избавени, намалявайки терзанията от рецесия в бранша.

" Очаква се възобновяване да продължи, само че рисковете са обилни ", считат от Международния валутен фонд.

Основен проблем пред Италия е политическата неустойчивост, която може да докара до съществено закъснение на напъните за промени. Високото равнище на необслужвани заеми в италианските банки също тревожи икономистите.

По данни на МВФ те са били 356 милиарда евро в края на юни предходната година, достигайки общо 18% от всички заеми и 20% от брутния вътрешен артикул на Италия. Стойността им е толкоз огромна, че дава отговор за общо една трета от всички необслужвани заеми в цялата еврозона.

Високите равнища на неприятни заеми лимитират и опцията на банките да заемат средства от по-продуктивните елементи на стопанската система.

Публичният дълг на Италия пък доближава 133% от Брутният вътрешен продукт през тази година и се чака да намалее до 131.6% през 2018 година, съгласно прогноза на МВФ. И в случай че страната не постави старания да реши този проблем, той може да стане още по-тежък, когато Европейската централна банка стартира да покачва лихвите.

Предизвикателство може да се окаже и нарасналото доверие на италианците в евроскептичните партии. Според последни данни обединенията, които се отнасят отрицателно към Европейски Съюз, печелят повече от половината гласове.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР