Докато отбележим едни нагласи, снимката вече се е сменила. Това

...
Докато отбележим едни нагласи, снимката вече се е сменила. Това
Коментари Харесай

Боряна Димитрова: Имаме свръхконфронтация по всички въпроси и едни хомеопатични дози на съгласие - трудно ще се състави правителство

Докато отбележим едни настройки, фотографията към този момент се е сменила. Това влизане от скандал в скандал основава комплициране в обществото и разграничаване и злост. Не сме изследвали настройките, само че можем да кажем, че това отблъсква хората от политиката и вярата, че Народно събрание може да свърши някаква работа. Това съобщи по Българска национална телевизия социологът ог " Алфа Рисърч " Боряна Димитрова. 
 
На въпрос дали вижда шансове за кабинет, специалистът означи, че съгласно нея възможностите са доста дребни. " Имаме систематизираното мнение на свръхконфронтация по всички въпроси и едни хомеопатични дози на единодушие. Шансовете за кабинет са доста дребни и поради това, че в такава обстановка партиите имат все по-малък интерес да ръководят. Има радикализиране на гласоподавателите на всяка една от политическите сили ", добави Димитрова. 
 
" Когато беше въведено машинното гласоподаване – това изискваше оптималната неприкритост. Беше нужно този код да бъде наличен до всички. Тогава не видяхме това – сменяме системата, само че ще създадем всичко очевидно. Следващият миг са разписките. Стигна се раздор в сътрудниците поради кода, което покачва недоверието в изборния развой ", сподели Боряна Димитрова. 
 
На въпрос " Защо Борисов не желае да прави коалиция с Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи ", социологът от " Алфа Рисърч " означи, че главният проблем на ГЕРБ е изолацията, в която бе сложена по време на предходното ръководство. " Сега няма задоволително сътрудници. ГЕРБ беше пакетирана като партия на корупцията и статуквото. Борисов има две цели - да изведе ГЕРБ от изолацията и ГЕРБ да стане партия с поддръжка от по-широк политически набор. Затова и беше мощната евроатлантическата позиция ", сподели Димитрова.
 
Водещият Георги Любенов попита - " Има ли външен напън върху Борисов? ". Боряна Димитрова разяснява, че огромна част от гласоподавателите желаят държавно управление. " Може да се допусне, че има и външен напън. Нямаме потребност от неустойчивост. В този къс парламент всички обединения са отрицателни. Всяка една коалиция мигновено получава отрицателен етикет. Коалиция става мръсна дума ", добави тя.
 
Възможно ли е да има държавно управление на малцинството?
" Това е за сближение на редиците. Няма по какъв начин да стане. Демократична България и част от Политическа партия, в случай че поддържат ГЕРБ може да има държавно управление. Отстъпките, които  прави ГЕРБ са в тази тенденция - към поддръжка от Демократична България. Някакви опити могат да се вършат с 3-ти мандат. Фразата на президента за избори през март е симптоматична. Това значи, че даже и да не виждаме нещо, ходовете разчитат доста по-голяма възможност за избори ".

Социологът от " Алфа Рисърч " съобщи, че българският политически живот е с доста превратности и има късмет за третия мандат, само че е доста мъчно при тези линии и етикетът е подготвен – " обединението вид Беров ".
 
На въпрос идва ли времето за смяна на разпоредбите и на системите, на мажоритарен избор, Боряна Димитрова съобщи, че се мисли в разнообразни направления. " Такъв електорален модел има в Гърция – с бонус, с цел да се преодолее резултатът от пропорционалните системи, които водят до разпокъсаност. Има говорене и за президентска страна, ще се чуват от ден на ден такива гласове. Но при нестабилни къси парламенти, такава смяна не може да бъде направена. Все повече тежест имат служебните държавни управления. Вече даже и да изиска някой оставка – не може да я вземе, в случай че съдим по реакцията на президента. Служебното държавно управление се назначава от президента и кой какво желае е едно, само че по този начин или другояче не може да се упражнява парламентарен надзор ", добави тя.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР