Докато олимпийската факла преминаваше през Хирошима миналата седмица, организаторите проведоха

...
Коментари Харесай

Опозицията в Япония срещу олимпийските игри нараства

Докато олимпийската факла преминаваше през Хирошима предходната седмица, уредниците организираха щафетата надалеч от улиците. Церемонията по запалването на факлата беше без аудитория. Президентът на Международния олимпийско комитет (МОК) Томас Бах анулира плануваното си посещаване. Хирошима, дружно с града хазаин Токио и още седем префектури, са в изключително състояние заради четвърта вълна на Ковид-19.

Събитието акцентира нуждата от промени на световното екстравагантно спортно събитие по време на пандемия. Япония до момента е избегнала детонации на вируса, с по-малко от 12 хиляди умряли от началото на пандемията, частично с помощта на прелюдия предходната пролет прецизен граничен надзор. Но повече от две трети от тези смъртни случаи са от тази година. Последната вълна, движена от нови разновидности на вируса, е изтощила здравната система, до момента в който имунизациите текат постепенно. Олимпиадата би трябвало да стартира след два месеца. Около 15 спортисти и може би 90 хиляди почитатели от 200 страни би трябвало да влязат в Япония. Много японци се тормозят че те ще бъдат губещите: 60% избират олимпиадата да бъде анулирана.

Организаторите упорстват, че олимпиадата в Токио може да се организира безвредно. Те показват скорошни спортни събития, който са протекли без заразяване с вируса, като американския голф шампионат Masters. И възнамеряват да създадат " балони " към олимпийското село и към спортните обекти, с цел да изолират участниците от локалните поданици. Въпреки че имунизациите няма да бъдат наложителни за спортистите, Бах твърди, че 80% от тези в олимпийското село ще бъдат имунизирани до началото на игрите. На задгранични фенове няма да им бъде разрешено да участват. Решение по отношение на локалните фенове се чака през юни.
Опасенията
Много доктори и специалисти по обществено здраве остават скептични. Ресурсите, които могат да се употребяват за тестване, отнасяне и имунизиране на локалното население, ще бъдат ориентирани към игрите. Повишеното придвижване на хора в Япония, както по време на публични празници при започване на май, нормално води до увеличение на случаите. Със събития, планувани в 9 префектури, в това число и в Токио, подготвителни лагери в цялата страна и доброволци от разнообразни места, по-голямото придвижване е неизбежно и с него - повече случаи на инфектирани, предизвестява Танигучи Кийос, шеф на огромна болничното заведение в префектурата Мие и съавтор на уводна публикация в British Medical Journal, която приканва игрите да бъдат анулирани. Десетки градове са отменили проектите си, с цел да могат да бъдат бази за тренировките на непознатите тимове.

Нови разновидности на вируса усложняват нещата в допълнение. По-инфекциозният B.1.1.7 към този момент циркулира необятно. Сближаването на хора от целия свят би могло да разреши на развиването на още разновидности. Участниците могат да върнат вируса назад в техните страни, доста от които имат по-нестабилни здравни системи, споделя Ошитани Хотши, вирусолог, който е член на експертна група, съветваща държавното управление. " Само един привнесен случай може да задейства детонация ", изяснява той.

Японците може би ще се усещат по-сигурни, в случай че имаха толкоз отбрана от вируса, колкото спортистите на олимпиадата. Според, единствено 4.5 % от възрастното население на Япония е получило най-малко една доза от имунизацията. Премиерът Йошихиде Суга желае да имунизира всички възрастни до края на юли. Само че едвам две трети от кварталите в Токио мислят че ще могат да го създадат. Бизнес всекидневникът Nikkei неотдавна пресметна, че най-малко 10 млн. дози остават неизползвани във фризери.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР