Докато коронавируса се разпространява в САЩ, анализаторите с право са

...
Докато коронавируса се разпространява в САЩ, анализаторите с право са
Коментари Харесай

Пандемиите могат да издигнат и да сринат великите сили

Докато ковид се популяризира в Съединени американски щати, анализаторите с право са фокусирани на вероятните медицински и стопански последствия. Но тази пандемия към този момент оформя най-важното геополитическо развиване на този век - съперничеството сред Вашингтон и Пекин, разяснява американското издание National Interest, представено от организация " ФОКУС ".

От това какъв брой добре се оправят Съединени американски щати и Китай с ковид в околните седмици може да зависи кой ще бъде международен водач в идните десетилетия. В последна сметка световните пандемии са съдействали за издигането и срутва на доста велики сили в предишното. През V век преди новата епоха Атина е водещата мощ в антична Гърция. Полисът е богат център на търговията, както и на гръцките изкуства и просвета, а флотът му, дружно с Делианската лига, взе участие в разгрома на Персийската империя малко по-рано.

В Пелопонеската война с безконечния си зложелател Спарта обаче, Атина страда от епидемията от 430 година прочие хр. Днешните историци считат, че зараза от коремен тиф от Северна Африка убива огромна част от популацията на града, в това число армията му и даже е виновна за гибелта на един от най-ефективните му водачи - Перикъл. Преди епидемията Атина наподобява като че ли ще победи във войната, само че отслабеният от заболяването полис желае мир пред 421 година пр хр. Когато войната продължава, Атина в последна сметка е победена и демокрацията ѝ е свалена от победните спартанци. Подобна орис сполетява и Венецианската република. В момента считаме Венеция за известна туристическа дестинация, само че в късното средновековие тя е била комерсиална и военноморска суперсила. Венеция евентуално е била най-богатият град на земята по това време, разполагала е с един от най-мощните флотове в света и е направлявала голям брой търговски пристанища и колонии в Италия, средиземноморието и на Балканите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР