Докато животът на Земята продължава да се развива постоянно, генетичният

...
Докато животът на Земята продължава да се развива постоянно, генетичният
Коментари Харесай

Разгадаха защо човешката еволюция е спряла!

Докато животът на Земята продължава да се развива непрекъснато, генетичният код, който стои в основата му, не се е трансформирал в последните няколко милиарда години. В един миг в историята на планетата еволюцията просто е спряла, що се отнася до нашето ДНК.

Оттогава кодът ни не се е трансформирал даже и с една нишка. Сега учените считат, че този застой в развиването ни може да се дължи на метода, по който ДНК се трансформира в протеини.

Твърдението е на екип от испански генетици, които в последните няколко години са съсредоточили труда си в проучването на транспортната рибонуклеинова киселина, известна и като транспортна РНК. Тя съставлява адапторна молекула преносител на аминокиселини до осведомителната РНК в цитоплазмата на клетката и един от градивните детайли на протеините, отговаряща те да могат да бъдат свързани дружно в верния ред.

Учените считат, че нашето ДНК се е развило до степен, в която може да разчете 20 аминокиселини - градивните детайли на протеините, само че нито една повече. Така процесът е заледен и кодът ни не е еволюирал в последните 3 милиарда години. В същото време в човешкото тяло има свободни аминокиселини, нужни за изработката на протеини, само че организмът ни си ги набира по комплицирани химически пътища.

На доктрина ДНК-то би могло да се разшири, с цел да употребява 63 аминокиселини, в случай че не е генетичната спирачка, сложена от еволюцията толкоз от дълго време. Учените считат, че природата е поставила предел от 20 киселини, с цел да може човешкият организъм да се оправи с процеса на произвеждане на протеини. В противоположен случай е можело да има по този начин наречени индустриални неточности, които биха довели до дефектни протеини и възможен срив на биологична система.

Синтезът на протеини въз основа на генетичния код е главен детайл на биологичните системи и това е от решаващо значение, с цел да се подсигурява правилен превод на информацията. Това изясни професор Луис Рибас де Поуплана, генетик от Института за научни проучвания в биомедицината в Барселона и старши създател на проучването.

Според екипа, който е направил изследването, повода генетичният код да не е в положение да се разшири оттатък 20-те аминокиселини, е, че не е допустимо да се основат нови трансферни РНК без системата да стане прекомерно комплицирана и объркана.

Нашата работа сподели, че централните елементи на генетичния код, трансферната РНК, просто не е способна да се промени по метод, по който ясно да разпознава всичките 63 аминокиселини в човешкото тяло, споделя още професор Рибас.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР