Докато извършвали експерименти с мишки, специалисти се научили да включват

...
Докато извършвали експерименти с мишки, специалисти се научили да включват
Коментари Харесай

Учени откриха клетки, които не ни позволяват да се задушим в съня си

Докато правили опити с мишки, експерти се научили да включват и да изключват неврони, които не разрешават на гризачите да се задушат в съня си, заяви Лайф.

Учените разкрили особена група кафези, които непрекъснато "измерват " равнището на въглеродния диоксид в кръвта. Благодарение на тях хората не умират в съня си при дефицит на въздух и се разсънват, в случай че се появи опасност.

Данни на Световната здравна организация сочат, че 2 % от децата и 6 % от възрастните хора страдат от апнея - цялостно или отчасти прекратяване на дишането вследствие на стесняване или дисторция на дихателните пътища по време на сън. Вследствие на апнея може да се почувства отмалялост и да се утежни паметта, само че в никакъв случай не умират хора.

"Когато не доближава О2, човек се разсънва и стартира да диша, а по-късно още веднъж заспива - съобщи Клифърд Сейпър от Харвардския университет. - Този цикъл може да се повтори няколкостотин пъти нощем. Затова засегнатият от апнея в реалност не може да заспи. Сутрин той даже не си спомня, че не е съумял да поспи, само че се усеща доста изтощен. "

Сейпър и сътрудниците му открили коя част от мозъка е виновна за въпросните рискови пробуждания. Специалистите направили опити със спящи мишки, оставени в кафези, в които можело да се промени равнището на въглеродния диоксид и кислорода. Оказало се, че насилственото включване на тези неврони може да накара гризача да се разсъни или да го лиши от сън даже при съществуване на обикновено количество О2. Изключването им го заставяло да заспи при сериозно висока централизация на въглероден диоксид, която може да аргументи гибел.

Резултатите от проучването са оповестени в Current Biology.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР