Докато Израел се съвзема от смъртоносната атака на бойците на

...
Докато Израел се съвзема от смъртоносната атака на бойците на
Коментари Харесай

Нападението на „Хамас“ повдига много въпроси пред израелското разузнаване

Докато Израел се съвзема от смъртоносната офанзива на бойците на „ Хамас “, които преодоляха бариерите към Газа, убивайки десетки цивилни в израелски градове, ръководителите на защитата се сблъскват с от ден на ден въпроси за това по какъв начин е могла да се случи сходна злополука, написа Reuters и прибавя:

„ Ден след 50-ата годишнина от началото на войната Йом Кипур през 1973 година, когато израелските сили бяха сюрпризирани от сирийски и египетски танкови колони, военните наподобява още веднъж бяха сюрпризирани от неочаквана офанзива “.

" Изглежда много сходно на това, което се случи тогава ", споделя генералът в оставка Гиора Ейланд, някогашен началник на израелския Съвет за национална сигурност. " Както виждаме, Израел беше изцяло сюрпризиран от доста добре координирана офанзива ".

Говорител на армията декларира, че " надолу по пътя " ще се разисква подготовката на разследващите данни, само че за момента фокусът е върху бойните дейности.

" Ще приказваме за това, когато би трябвало да приказваме за него ", споделя той на брифинг с кореспонденти.

Израел постоянно е смятал „ Хамас “ за собствен върл зложелател, само че откакто нанесе тежки вреди на Газа в 10-дневната война през 2021 година, страната възприе композиция от морков и сопа, с цел да поддържа стабилността в блокирания анклав. Израел предложи стопански тласъци, в това число хиляди разрешителни за работа, позволяващи на жителите на Газа да работят в Израел или на окупирания Западен бряг, като в същото време поддържа строга обсада и непрекъсната опасност от въздушни удари.

През последните 18 месеца, когато на Западния бряг бушуваше принуждение, в Газа беше относително умерено, като се изключи спорадични трансгранични конфликти, в които участваше най-вече по-малкото придвижване " Ислямски джихад ", а „ Хамас “ стоеше значително настрана, напомня още осведомителната организация.

Дясното държавно управление на министър-председателя Бенямин Нетаняху постоянно е изтъквало своите качества в региона на сигурността и е заемало безкомпромисна позиция по отношение на палестинските войнствени фракции, в това число „ Хамас “, който управлява Газа от 2007 година насам.

Провал на разузнаването

Въпреки това, когато настъпи моментът, израелският уред за сигурност наподобява не съумя да отговори на упованията, откакто мощ от въоръжени бойци на „ Хамас “, оценена от военните на стотици, проби оградите и се разпръсна в градовете.

" Това беше неуспех на разузнаването, не може да бъде несъмнено иначе ", споделя Джонатан Паникоф, някогашен заместник-началник на националното разузнаване на Съединени американски щати за Близкия изток, който в този момент работи в мозъчния концерн Атлантически съвет. " Това беше неуспех в региона на сигурността, който подкопа това, което се смяташе за нападателен и сполучлив многопластов метод към Газа от страна на Израел ".

За израелците фотосите на трупове, лежащи по улиците, и цивилни, откарвани в лечебни заведения или изпращани в плен в Газа, са бездънен потрес. Повече от 250 израелци са убити и над 1500 ранени - невиждан брой израелски жертви за един ден. Военните също претърпяват обилни загуби, като палестинските групи декларират, че са завладели десетки бойци.

Те също по този начин са завладяли постове за сигурност, в това число полицейски сектор в южния град Сдерот, както и граничния пункт Ерез - оборудване с висока степен на сигурност, в което влизащите и излизащите от Газа минават през непоколебим надзор. Голяма част от тези обекти към този момент са върнати в израелски ръце.

" Те са възнамерявали това отдавна ", споделя някогашният израелски консултант по националната сигурност Еял Хулата. " Очевидно това е доста координирана офанзива и за жалост съумяха да ни изненадат тактически и да причинят опустошителни вреди, което повдига доста въпросителни пред разузнаването. "

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР