„Съжаляващите“ грешки на Bank of England подхраниха инфлацията, казва нейният бивш главен икономист

...
Докато инфлацията намалява от своя връх от 11,1% миналия октомври,
Коментари Харесай

Докато инфлацията намалява от своя връх от 11,1% миналия октомври, темпът на покачване на цените - който беше 6,8% през година до юли – остава висока и продължава да оказва голямо напрежение на много домакинства на фона на кризата с разходите за живот.

Хънт: Не можете да сложите край на „мизерията“, докато не намалите инфлацията

Г-н Халдейн, който се оттегли напусна банката през септември 2021 г., също каза, че е „изравняващ залог“ дали Обединеното кралство ще изпадне в рецесия.

Той допълнително критикува това, което описа като липса на инвестиции в инфраструктура като болници и училища - както беше подчертано от кризата с бетона в класната стая тази седмица.

Г-н Халдейн, който сега оглавява Кралското общество на изкуствата, направи коментарите по време на интервю за Politics Hub със Софи Ридж, което ще бъде излъчено по Sky Новини във вторник.

Когато го попитаха за инфлацията, г-н Холдейн каза: „Тя [Банката на Англия] продължи да печата пари малко по-дълго, отколкото трябваше.

Главният икономист на Bank of England Huw Pill издава предупреждение относно повишаването на лихвените проценти

"Мисля, че с ретроспекция ... вероятно сме направили малко повече за малко прекалено дълго. Не се извинявам за по-голямото влияние на това облекчаване - според мен това беше необходимо по време на COVID, за да се защитят работните места и да се защитят домакинствата и да се защитят фирмите.

„Но упорствахме ли с това малко по-дълго, отколкото трябваше? И дали не натиснаха спирачките малко твърде късно - и следователно малко по-силно сега, отколкото трябваше? Мисля, че вероятно там се намираме, за съжаление."

Прочетете още бизнес новини:
Страхове за бъдещето на „супер мокър“ Superdry, тъй като акциите се сриват

Инфлация: „Ставаме по-бедни“

Идва след критики на банката над стратегията й да свали инфлацията до целта си от 2%.

Нейният комитет по парична политика повиши лихвените проценти за 14-ти пореден път миналия месец до 5,25%. Но някои коментатори предупредиха, че Обединеното кралство може да изпадне в рецесия, ако лихвените проценти останат високи.

Г-н Халдейн описа икономиката като „подобна на палачинка“ и „в стадий за 18 месеца“, дори и със скорошните възходящи ревизии на цифрите за растеж на Обединеното кралство.

Той добави: „Историята от последните 18 месеца остава непокътната. С други думи, бяхме блокирани. Липсва растеж. Това означава, че ще отнеме само най-малкото отклонение за да навлезем в територия на рецесия."

Когато го попитаха дали рецесията все още представлява опасност, г-н Халдейн отговори: „Определено все още е опасност. Надявам се да няма рязка рецесия. Но може ли това да повиши цената на вземане на заем да извади краката изпод ембрионално възстановяване? Мисля, че може и това определено е риск.

„Бих казал, че това е равен залог при сегашните условия.“

Що се отнася до по-широката икономика, той каза, че е имало „недостатъчно инвестиране в активите на UK plc“ и твърди, че конкретната криза в училищата е била „предвидима“.

Той добави: „Ние се справяме зле, когато става дума за сумата, която спестяваме като държава, спестяваме като нация и сумата, която инвестираме като нация. И това е основната причина, поради която виждаме тези проблеми, тези уязвимости в нашата инфраструктура се появяват - независимо дали става въпрос за рушащи се училища или задръстени магистрали и железопътни линии."

Секретариат по образованието гледа клип, в който тя ругае

The Bank of England защити стратегията си да се опита да намали инфлацията, докато канцлерът Джереми Хънт каза, че е уверен, че тя ще бъде намалена наполовина до края на годината.

Наследникът на г-н Халдейн като главен икономист, Хю Пил, каза последно седмица банката беше решена да „довърши работата“ – но също така призна, че е предпазлив относно риска от нанасяне на „ненужни щети“ на заетостта и растежа, ако лихвените проценти се увеличат твърде много.

Пълното интервю с г-н Халдейн ще бъде излъчен по Politics Hub със Софи Ридж в 19:00 ч. във вторник, 5 септември, по Sky News.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР