Докато има студени дни и нощи, не пропускайте да опитате

...
Докато има студени дни и нощи, не пропускайте да опитате
Коментари Харесай

Печени картофи с 4 перфектни пълнежа

Докато има студени дни и нощи, не пропускайте да опитате печени пълнени картофи. Хрупкави и златисти извън и пухкави и меки от вътрешната страна, печените картофи са идеална основа за всевъзможни усети. Лесни за подготвяне а фурната ще свърши по-голямата работа. Постни с плънка от лук и домати рома
Необходими артикули :картофи - 1 кг, или 6 бр. с идентичен размер, сол - 1.5 кг за печенеЗА ПЛЪНКА:шалот - 100 г червен, лук - 200 г елементарен жълт, моркови - 250 г, масло - 1 с.л.пълна или 25 г, босилек - шепа, зехтин - струйка Екстра Върджин,домати рома - 500 г или 300 г от консерва,мащерка - 3 щипки, розмарин - 3 щипки, черен пипер - 1 ч.л. надробен, сол - на усет

Начин на подготвяне: Загрейте фурната на 160 градуса.Тавичка за печене, застлана с хартия за печене и посипана с компактен слой сол за печене.Двата типа лук се нарязват на тънички филийки. Морковите се нарязват на напълно дребни кубчета.Страните на доматите се нарязват на дребни кубчета. В необятен тиган се поставя маслото дружно със зехтина да се сгорещят. Прибавят се морковите и лука, добре се разбъркват и се оставят на сдържан котлон за към 8 - 10 минути при от време на време безредие.

Подправят се със сол и черен пипер.След това време на готвене се прибавят доматите дружно с наситнен босилек, розмарин и мащерка и се прибавя още малко надробен черен пипер.Разбърква се добре и се оставя на сдържан котлон за още 5 - 7 минути при от време на време безредие. Сваля се от котлона и се оставя настрани.Картофите се измиват с четка под течаща вода. Подсушават се. Не се обелват. С върха на изострен нож върху картофа се маркира огромен овал. Разрязва се и получената хлътналост се изтъргва с чаена лъжичка.Добре се издълбава, дано да има големичка и дълбока дупка. Посолява и накапва със зехтин, към 1/2 ч.л. и се напълва обилно с връх от плънката с лук и морковите.

Подреждат се по този начин приготвените пълнени картофи в тавичката върху солта.Пече се в затоплена на 160°C фурна за към 1 - 1.30 минути или до момента в който картофите изцяло омекнат, само че не и да се разпадат. По време на печенето, в случай че стартира от горната страна да прегаря, се слага лист от хартия за печене.След като са подготвени, е добре за към 10 минути се охлаждят и се сервират, като се поръсват с наситнен босилек или наситнен магданоз по желание и се посипват с мъничка струйка зехтин.
С кайма и сос със сирене чедър
Необходими артикули : картофи - 2 бр. огромни, 350 - 60 г всеки, кайма - 250 - 300 г примес, домати - 1 бр. добре узрял, лук - 1/2 глава, моцарела - 125 г прясна, босилек - 2 щипки сушен или 1 с.л. свеж, раздробен, черен пипер - 2 щипки, прясно надробен, сол - на усет, зехтин - 5 - 6 с.л.За сосът: шалот - 1 бр., сметана - 200 г готварска (нисък % масленост), чедър - 30 г, сирене - 30 г Пармезан, сол - 1 щипка, бял пипер - 2 щипки, млян

Начин на подготвяне: Сложете картофите да се варят до полуготовност - към 10-15 минути.За плънката накълцайте лука и го запържете в 3-4 с.л. зехтин. Добавете нарязания на кубчета домат, а след минута и каймата, сол, черен пипер и босилек. Бъркайте, с цел да не остава на огромни бучки и когато стане на трохи, дръпнете от огъня.Разполовете картофите, без да ги белите. Издълбайте деликатно от вътрешността, тъй че да оставите към 1/2 см по краищата (с отделената сърцевина може да приготвите кремсупа в композиция с други зеленчуци).Поръсете със сол всяка картофена лодчица и напълнете с плънката. По крайчетата на лодките поръсете със зехтин.

Сложете в намазнена тавичка и печете в загрята на 190 градуса фурна на долна решетка 15-18 минути.Извадете тавата и върху всеки пълнен картоф разпределете късчета от моцарелата. Отново запечете до разтапяне на сиренето и доста лек тен.За бързият луксозен сос, с който ще поднесете вашите пълнени картофи с кайма, запържете лука шалот в малко масло на слаб до сдържан огън. Щом омекне, налейте сметаната и когато стартира да клокочи, настържете сирената.Разбъркайте, с цел да се разтопят, подправете със сол и бял пипер и залейте всяка порция пълнени картофи с луксозен сос.
С гъби и топено сирене
Необходими артикули: картофи - 4 бр., топено сирене - 70 г, сметана - 150 - 200 г готварска, гъби - 150 г печурки, лук - 1/2 глава, междинна, мащерка - 1 клонка, сол - на усет, черен пипер - на усет, гауда - към 100 г за поръсване, краве масло - 2 с.л., зехтин - 2 - 3 с.л., захар - 1 с.л.

Начин на подготвяне: Сварете картофите за 25 минути в леко подсолена вода. Трябва да са меки, само че не сварени. Извадете от водата и оставете да поизстинат.Накълцайте лука на ситно и сложете да се запържва в маслото и зехтина на сдържан огън. През това време си обелете печурките и нарежете на дребни кубчета.Когато лукът омекне, сложете лъжица захар и оставете леко да се карамелизира. Добавете гъбите и гответе и тях за няколко минутки, по-късно сипете сметаната и топеното сирене на късчета. Бъркайте до втвърдяване и цялостно разтапяне на сиренето и овкусете със сол, мащерка и черен пипер.

Срежете картофите на две и ги издълбайте като лодки. Частта от отделената картофена сърцевина може да добавите намачкана към плънката, в случай че желаете.Загрейте фурната до 180 градуса.Напълнете лодките от картоф със сместа и подредете в намазнена тавичка. Изпечете за към 15 минути или до момента в който се образува коричка от горната страна.Извадете тавата с и поръсете с настъргана Гауда /от по-прясната, а не зряла/. Отново ги върнете във фурната, с цел да се запече.

 
Със спанак и кашкавал
Необходими артикули: спанак - 500 г, картофи - 12 бр., кашкавал - 2 с.л. настърган, сол, черен пипер, масло - или олио, галета

Начин на подготвяне: Измийте, подсушете и нарежете спанака. Задушете го в напълно малко масло и подсолена вода. Щом омекне, го залейте с горещо масло и го объркайте с кашкавала.Сварете картофите, само че не изцяло. Обелете ги и ги издълбайте в средата. Посолете ги и ги поръсете с черен пипер. Напълнете ги със спаначеното пюре.Подредете ги в намазнена тава, поръсете с галета и полейте с още сгорещена лой. Сложете ги да се изпекат в по-силно загряна фурна до златист тен.Поднесете пълнените картофи със спанак с подобаващ сос.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР