Докато хиляди пациенти продължават да страдат от липсващи лекарства, лекари

...
Докато хиляди пациенти продължават да страдат от липсващи лекарства, лекари
Коментари Харесай

Лекари срещу фармацевти

Докато хиляди пациенти не престават да страдат от изчезнали медикаменти, лекари и фармацевти влязоха в изострен спор по тематиката кой да позволява терапия с генеричен сурогат, когато в аптеките липсва истинският медикамент. Здравни специалисти разясниха пред “Труд news ”, че същността на разногласието е лобистки и че той няма по никакъв метод да реши казуса с медикаментите, които ги няма на пазара. В момента по публични данни липсват 420 продукта, огромна част от които са от позитивния лист, т. е. заплащат се изцяло или отчасти от НЗОК.

Разправията за генериците потегли от отворено писмо на Българския фармацевтичен съюз (БФС), оповестено в понеделник, на което от Българския лекарски съюз (БЛС) през вчерашния ден дадоха отговор. Фармацевтите упрекнаха здравния министър Христо Хинков, че не схваща от лекарствена политика, само че се изрича по тематиката. От БФС напомнят присъединяване на Хинков в Българска национална телевизия на 7 октомври и цитират изказванието му, че “генерикът въпреки всичко не е 100% като интензивно вещество, за разлика от истинския артикул ”. Според Хинков генерикът (който надлежно е по-евтин) създавал предпоставки истинският артикул да изчезне от пазара, а в някои случаи този медикамент е незаместим.

Според фармацевтичния съюз изказванията на Хинков са рискови. Оттам цитират текстове на Закона за лекарствените артикули, съгласно които генеричният лекарствен артикул има еднакъв първокласен и количествен състав във връзка с дейните субстанции и същата лекарствена форма като референтния лекарствен артикул, и биоеквивалентността му с референтния лекарствен артикул е потвърдена с подобаващи изпитвания.

От лекарския съюз дефинираха писмото на фармацевтите като “манипулативни изказвания и откровени неистини ” и изрично се опълчиха на концепцията аптекарите да предлагат генерици, без консултиране на пациента с лекуващия доктор. “Водещата роля на лекаря е тотално неглижирана ”, написа в отговора на БЛС.

Съсловната организация не приема изказванието, че замяната на медикамент - автентичен артикул с генерик или генерик с различен, може да се взема решение без доктор. “Ясно заявяваме, че Българският лекарски съюз не е срещу въвеждането на опцията за генерично заменяне на лекарства, то обаче не може да се прави зад тила на лекуващия доктор и без неговото категорично единодушие, както и без единодушието на пациента. Лекарят е този, който е виновен за лекуването на своите пациенти, отпущането на медикаментите е еднократен акт, а контролът върху лекуването и положението на пациента продължава във времето. Още повече че даже и при идентични дейни съставки в медикаментите, обособените пациенти не реагират на тях по идентичен метод ”, се споделя още в писмото. Там е посочено, че в позицията на фармацевтичния съюз се съдържала “и откровена неистина във връзка с генеричното заменяне в Европа ”.

“Истината е, че в страните от Европейски Съюз, в които е разрешено генерично заменяне, то се случва при прецизно съблюдаване на избрани правила, измежду които: Заместването се разрешава, единствено след позволение на лекуващия доктор и единодушието на пациента; Генеричното заменяне постоянно следва правилото заменяне с медикамент с по-ниска цена и в интерес на пациента и др.

В страните от Европейски Съюз освен, когато става въпрос за генерично заменяне, а въобще за продажба на медикаменти по лекарско наставление, те се отпускат от аптеката прецизно, по правила, а не свободно каквато е практиката у нас ”, акцентират от БЛС и се афишират изрично срещу “стремежа и упоритостта заместването на медикаменти у нас да става свободно, без надзор ”.

От Българския лекарски съюз още веднъж упорстват да бъде обезпечен достъп до информация за наличността в страната на позволените за приложимост медикаменти.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР