Докато големите компании по веригата въртят стотици милиони, родният потребител

...
Докато големите компании по веригата въртят стотици милиони, родният потребител
Коментари Харесай

Дизелът ще става все по-скъп от бензина

Докато огромните компании по веригата въртят стотици милиони, родният консуматор продължава да следи с паника по какъв начин цената на колонката всекидневно върви нагоре. След последния скок от края на предходната седмица бензинът се продава за към 2,49 лева за литър, а дизелът минава 2,55.

Стойностите и на двете най-масови горива в страната са безспорен връх за последните 4 години, сподели справката на „ Марица “. Само в границите на година скокът е близо 35 на 100. В началото на предходната година зареждахме бензин и дизел за малко под 1,90 лева

Точно покачването на цените за крайния консуматор през 2021 година пък неизбежно ще усили приходите на бензиностанциите до равнищата им от 2018-2019 година, преди пандемията от коронавирус. Заедно с тях ще набъбнат и оборотите на всички сдружения, участващи в процеса по преправка, предпазване и превоз на горивата.

Цената на горивата у нас ще продължи да се повишава с към 10-15 ст. за литър, пък предвижда ръководителят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. Въпреки това браншовата организация не чака при естествени условия на пазара нарастването да надвиши психическата граница от 3 лева за литър.

Заради новите наставления на Европейски Съюз дизеловото гориво ще става все по-скъпо през идващите години. Ако през 2014 година дизелът е бил приблизително със 7 стотинки по-евтин от бензина, през днешния ден обстановката е противоположна - А95 е по-евтин с близо 6 стотинки. До 2024 година тази ножица може да се отвори съвсем двойно, като разликата сред двете най-масови горива да стане близо 30 ст., безапелационни са специалистите. Това ще е сериозен проблем за родния пазар, на който преобладаващата част от колите са с дизелови мотори и голямата част от автопарка на бизнеса се движи на нафта.

Експертите са безапелационни, че на този стадий единственият инструмент на страната за регулация на цените за крайните консуматори на течните горива е пониженото на акциза, което автоматизирано води и до по-малки доходи към бюджета. Затова и е малко евентуално да забележим самодейност на кабинета да озапти цените на бензина и дизела, както опита с цената на тока.

Ситуацията обаче за водачите на газ и метан е даже още по-тежка. Увеличението на метана е рекордно - съвсем 120% в границите на последните 12 месеца, като междинната цена у нас все още е към 2,85-2,90 лева за кг, което трансформира известното до неотдавна като най-изгодно гориво за автомобил в същински разкош. При газта нарастването за последната година също е повече от съществено и минава 44 на 100 и сега се търгува за към 1,40 лева за литър.
Свързани вести Големите вериги бензиностанции - големи обороти, скромни облаги Скъпите горива пълнят хазната Данъците на "Лукойл " бягат през швейцарската малка врата Пренареждане: Три компании на Самуилов са измежду най-бързо разрастващите се в сектора
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР