Докато германският канцлер прави прощално пътуване до Вашингтон, . посреща

...
Докато германският канцлер прави прощално пътуване до Вашингтон, . посреща
Коментари Харесай

От Буш до Байдън: Американските президенти и Меркел в заника на властта ѝ

Докато немският канцлер прави прощално пътешестване до Вашингтон,.

посреща с печен глиган, открива сродна душа в Барак Обама и изяснява основите на интернационалното право на Доналд Тръмп.

А в четвъртък немският канцлер ще дойде в Белия дом, с цел да се опита да укрепи връзките с Джо Байдън, нейния четвърти - и, поради идното й отдръпване от политиката, финален - президент на Съединени американски щати.

За 16-годишния си мандат Меркел е надживяла безчет задгранични сътрудници, в това число трима американски президенти: Тя преведе Германия през три години от втория мандат на Буш, през всичките осем години от президентството на Обама и през бурните четири години от мандата на Тръмп.

С някои от предишните жители на Белия дом Меркел има сърдечно, градивно и даже топло отношение; с други връзките са напряко сложни.

Докато тя лети до Вашингтон през днешния ден, с цел да се срещне с Байдън, ето взор обратно върху връзките ѝ с американските президенти преди него.

Буш: Стопляне след Шрьодер

Когато Меркел пое поста канцлер през 2005 година, връзките сред Белия дом и немското канцлерство бяха в ниска точка. През 2003 и 2004 година Джордж Буш се сблъска с предшественика на Меркел, социалдемократа Герхард Шрьодер, поради нахлуването в Ирак и присъединяване на Германия (или неналичието ѝ) в тази война.

Нещата се бяха влошили толкоз доста, че тогавашният американски държавен секретар Кондолиза Райс съобщи, че сред двете държавни управления има „ отровена атмосфера “.

Тогава Меркел се яви като представител на опцията за ново начало с Буш - такава, която той одобри на драго сърце. След първата среща на двамата в Белия дом през 2006 година, Буш се възхити от немската си сътрудник, казвайки, че тя „ в действителност е нещо свежо във връзка с работата “ и че той е „ разчувствуван “ да си сътрудничи с нея.

„ Сега имаме късмет да обърнем нова глава в нашите връзки “, сподели тогава Буш.

Отбелязвайки отворения жанр на Буш, Меркел имаше топли и лесни връзки с американския ѝ сътрудник. Буш посети родната провинция на Меркел Мекленбург-Предна Померания през 2006 година, където двамата вечеряха печено диво прасе и обиколиха парламентарния регион на Меркел; тя върна услугата през 2007 година, летейки до Крофорд, Тексас за посещаване и неофициални диалози в ранчото на семейство Буш.

„ Той е другарски надъхан и отворен и тя реагира на това “, сподели Джеймс Д. Бинденагел, който беше дипломат на Съединени американски щати и специфичен делегат по въпросите на Холокоста при Бил Клинтън и Буш и който в този момент преподава в университета „ Фридрих-Вилхелмс “ в Бон. " Те имаха в действителност другарски връзки,... той е човек, с който бихте желали да отидете да пиете бира и в действителност тя го направи. "

Може би най-неудобният миг от връзката им настъпи на срещата на върха на Г-8 в Санкт Петербург през 2006 година, когато Буш стана прекомерно другарски надъхан: Той застана зад Меркел и я закачи по рамото, на което тя реагира с забележим дискомфорт. Инцидентът, който по това време направи заглавие, наподобява обаче не попречи на връзката им напред.

Обама: Тясно, процъфтяващо партньорство

В последните месеци от президентството на, когато Белият дом и международната сцена се развихриха от изборите с Тръмп, едно от последните задгранични пътувания, които Обама предприе, беше да види Меркел в Берлин. По време на това пътешестване, през ноември 2016 година, Обама назова Меркел „ извънреден сътрудник “ и похвали нейната „ честност, нейната правота, съсредоточеност “, като сподели, че в случай че е немски гласоподавател, сигурно ще я избере за различен мандат. Това беше кулминационната точка на постепенно, само че устойчиво задълбочаване на връзките сред Обама и Меркел: До напускането на поста през 2017 година двамата политици построиха връзки, цялостни с благосклонност и взаимно съгласие.

„ Между Обама и Меркел в действителност се разви персонална връзка “, сподели Чарлз Купчан, който беше специалист по европейските въпроси на Обама в Съвета за национална сигурност. „ Можеше да се види. Можеше да се усети. Имаше същинско другарство. "

Те не започнаха толкоз от близко. Минаха години, до момента в който връзките на двамата водачи се трансфорат в партньорството и привързаността, които имат и през днешния ден. Това частично се дължи на другите политически стилове на двамата водачи: Обама пристигна на поста след акция, изпълнена с необятна изразителност и възвишени речи, до момента в който Меркел постоянно е била по-тиха и основаваща се на обстоятелства. (Всъщност, когато тогавашният претендент Обама искаше да изнесе предизборна тирада пред емблематичната Бранденбургска врата в Берлин през лятото на 2008 година, Меркел сподели, че счита проекта за малко „ чудноват “; вместо това той приказва пред Колоната на успеха в парка Тиргартен в Берлин.)

Нещата се усложниха в допълнение през 2013 година, когато се появи новината, че Американската Агенция за национална сигурност (АНС) е подслушвала мобилния телефон на Меркел. Канцлерът беше ядосана, изразявайки недоволството си непосредствено пред Обама; случаят, част от по-широк скандал към обсега на наблюдението на АНС, провокира съществено напрежение в връзките сред Съединени американски щати и Германия. Но връзките се усъвършенстваха в последните години от ръководството на Обама. Истинският повратен миг за Обама и Меркел настъпи през 2014 година, сподели Купчан: След свалянето на полет MH17 над Украйна, наподобява Германия и Съединени американски щати най-сетне бяха на една и съща страна, що се отнася до тактиката им към Русия и двамата съумяха да работят по-конструктивно и тясно дружно.

Тази тясна връзка се отнасяше до всяко равнище на ръководство. И макар че Обама и Меркел сигурно имат разнообразни политически стилове, съгласно Купчан те са почнали да откриват, че имат повече общи неща, в сравнение с са предполагали.

" Те са много сходни в доста връзки ", сподели той. „ И двамата са мислещи политици; те имат вяра в премислената народна власт. Те са склонни към риск; те са идеологически центристи. И по тази причина, имаше доста неща, които да ги съберат. “

Тръмп: Завъртане на 180 градуса
 Общественици с апел до Меркел да бъде освободен Асанж Общественици с апел до Меркел да бъде освободен Асанж
Около 120 политици, публицисти и културни деятели се обърнаха към канцлера на Германия Ангела Меркел с апел да взе участие в акцията п...

Когато Меркел посети в Белия дом единствено няколко месеца откакто встъпи в служба, през март 2017 година, двойката седна на столове в Овалния кабинет за фотография. Когато фотографите ги помолиха да си свидлив ръцете, Меркел се обърна към Тръмп и попита: „ Искате ли да се ръкувате? “ Тръмп подцени предлагането, направи мимика и сподели пред камерите: „ Благодаря, благодаря. “

Ръкостискането, което не се случи, се трансформира в подобаваща метафора за връзките на двамата политици през четирите години, които последваха: Поредица от неизгладени връзки, съществени различия и липса на персонална благосклонност.

„ 180-градусовият поврат от персона като президента Обама до Доналд Тръмп... беше предизвикателство за всички, в това число и за канцлера “, сподели Петер Бейер, политик от християндемократите на Меркел, който служи като трансатлантически координатор в немското външно министерство.

Коментарите на Тръмп за Меркел по време на акцията през 2016 година не бяха тъкмо знак за близки връзки сред двамата: Говорейки за решението на Меркел да допусне над един милион бежанци в Германия, Тръмп сподели, че „ тя би трябвало да се срами от себе си “. А когато разбра, че Меркел е оповестена за персона на годината на списание „ Тайм “, Тръмп написа в Twitter, „ Те избраха човек, който разрушава Германия “.

След избора на Тръмп Меркел му сервира своите поздравления - и завоалирано обръщение за неговата политика. В изказване тя изброи „ общите полезности “, споделяни от Съединени американски щати и Германия, като демокрацията, свободата и върховенството на закона: „ Именно на основата на тези полезности желая да предложа тясно съдействие “, сподели тя.
 Борис Джонсън и Меркел разискаха международната политика на боровинков сладолед Борис Джонсън и Меркел разискаха международната политика на боровинков сладолед
Британският министър председател Борис Джонсън одобри в извънградската държавна резиденция Чекърс немския канцлер Ангела Меркел, съобщи ДПА....

В ранните диалози с Тръмп наподобява, че Меркел се опита да построи градивни връзки, даже съгласно известия му е обяснявала Женевската спогодба по време на телефонно позвъняване през първите му седмици на поста. Когато пристигна във Вашингтон тази пролет, тя се опита да откри общ език.

„ Опита с очарователна атака... и не съумя да го промени, да промени характера му и да повлияе позитивно на метода, по който той поддържа връзка с нас “, сподели Бейер за първото посещаване в Белия дом. „ Беше комплицирано и с времето в никакъв случай не се усъвършенства. “

Отношенията утежни и пратеника на Тръмп в Берлин Ричард Гренел, който излезе на сцената напролет на 2018 година с поредност от нагли претенции. Тръмп също от своя страна продължи да провокира персонално Меркел, като пишеше в Twitter за равнищата на престъпност в Германия и нейната политика за бежанците. Това, дружно с смяна в комерсиалната политика и неговата изразителност към Европейския съюз и НАТО, нанесоха вреди на връзките сред Съединени американски щати и Германия, които към момента се „ ремонтират “ и през днешния ден.

Затова промяната на политиката и персоналната такава от Тръмп към е част от аргументите, заради които чиновниците от двете страни на Атлантика виждат нещата да вървят доста по-лесно с сегашния президент, в сравнение с с този преди него.

„ Добрата вест от позиция на президентството на Байдън е, че той има вяра в персоналните връзки..., той има вяра, че дипломацията е обвързвана с построяването на персонални взаимоотношения и влага време и сила за определяне на връзка с основни задгранични сътрудници. “
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР