Докато Доналд Тръмп получи хапливи коментари за това, че се

...
Докато Доналд Тръмп получи хапливи коментари за това, че се
Коментари Харесай

Грета Тунберг, Стела Маккартни, Папа Франциск: Да не изпускаме момента!

Докато Доналд Тръмп получи хапливи мнения за това, че се включи в засаждането на дървета в Белия дом дружно с Мелания, откакто нееднократно отхвърли да одобри съществуването на климатична рецесия и да предприеме дейности против нея, то неговата най-голяма опонетка в това отношение – младата активистка Грета Тунберг, употребява отбелязването на 50-годишнината на Деня на земята, с цел да ни подсети, че: „ Всеки ден е Денят на земята “ , написа самата тя в Twitter.

“Промените, които са нужни, с цел да имаме удобни условия за живот в бъдеще, няма да дойдат от държавните управления и бизнеса. Ще дойдат от науката и общественото мнение. Така че всичко е в наши ръце “, добавя младото момиче. Пред климатолога Йохан Рокстром Грета изясни, че в този момент светът би трябвало да се бори по едно и също време с климатичните промени и ковид, тъй като първият продължава да бъде неотложен и наложителен, без значение от протичащата се пандемия.

Every day is #EarthDay.
The changes needed to safeguard future living conditions for all species won’t come from governments or businesses.
It will come from the best available science and public opinion.
So it’s up to us.
Spread the science. #unitebehindthesciencepic.twitter.com/6nIFpz1Qf3
— Greta Thunberg (@GretaThunberg) April 22, 2020
„ За нас всеки ден е Денят на земята “ , беше посланието и на специфичната акция на Стела Маккартни, дизайнерката, която от началото на кариерата си не стопира да се бори за по-устойчиво развиване освен в стилната промишленост, само че и на всички равнища на живот. Тема, която самата тя осъзнава, че не може да бъде разисквана за ден или за седмица, по тази причина употребява момента с 50-годишнината на Денят на земята, с цел да насочи за следващ път посланията си за спасяването на планетата и рационалното потребление на ресурсите й. „ Светът крещи за смяна “, декларира Стела.

„ Младото потомство ни споделя, че „ къщата ни гори “ и че би трябвало да действаме по този начин като че ли сме в рецесия, тъй като ние в действителност сме в рецесия. Моменти като Денят на земята ни дават опция да натиснем бутона пауза и да помислим за опустешията, които се случват към нас, и какво можем да създадем, с цел да променим това. “



Специално в този момент Маккартни има вяра, че ни се дава втори късмет да покажем какъв брой мощни можем да бъдем, в случай че се обединим, и че пандемията и ковид ще ни оказват помощ да вършим по-добри избори в бъдеще. Според нея не е нужно да вършим фрапантни промени в всекидневието си. „ Ако не ядете месо веднъж в седмицата, може да бъде надалеч по-важно от това да не употребявате превоз цяла седмица “, споделя дизайнерката пред Vogue, и не пропуща да означи, че рецесията сега ще породи още повече въпроси за това какво би трябвало да носим и по какъв начин би трябвало да бъдем по-осъзнати за това какъв е съставът на облеклата ни. Нещо, върху което тя обръща извънредно внимание с всяка своя сбирка.

Джейн Фонда, Хоакин Феникс и Ал Гор също се включиха в диалог за продължаващата климатична рецесия, наред с водещи учени и публицисти, като 2020 година се счита за преломна във връзка с дейностите за понижаване на излъчванията на парникови газове и реализиране на задачата на Организация на обединените нации за поддържане на световното стопляне под 2 градуса.

Специално обръщение за Денят на земята насочи и папа Франциск, който означи, че пандемията с ковид демонстрира кои провокации изискват световни решения. Той добави, че младежите би трябвало да излязат на улицата, с цел да ни покажат това, което е явно – че няма да имаме бъдеще, в случай че унищожим средата, в която живеем , и напомни, че Земята няма безконечен извор от запаси, които да експлоатираме:

„ Съгрешихме по отношение на Земята, по отношение на съседите си, а най-после и по отношение на основателя си “, съобщи още папа Франциск.

В същото време обаче огромните градове в света започнаха да регистрират по-ниски равнища на замързяване в резултат на изолацията , като единствено в Рим от средата на март доникъде на април те са намалели с 49 на 100 по отношение на преди година. Заедно с това се следи възкръсване на флората и фауната и поява на животни на странни места, като кози, които се разхождат свободно в град в Уелс и дива котка, която била видяна да броди из улиците на Сантяго в Чили. Забелязва се и популяцията на застрашени типове точно поради намаляването на броя на туристите из по-екзотичните места по света.

Докога обаче ще продължи това прераждане, дали навиците ни по отношение на света, в който живеем, ще се трансформират след рецесията и ще продължи ли войната сред Доналд Тръмп и Грета Тунберг занапред следва да забележим.

 
Грета Тунберг: За гнева на едно 16-годишно момиче

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР