Докато държавата компенсира едрия бизнес за покачването на цените на

...
Докато държавата компенсира едрия бизнес за покачването на цените на
Коментари Харесай

Топлофикация спасява болниците, детските градини и училищата, дори да закъсняват със сметките

Докато страната компенсира едрия бизнес за покачването на цените на тока и газа, даже и в новия бюджет, който занапред ще се преглежда, не планува нито обезщетения, нито даже контролирани цените за най-чувствителни обществени заведения.

В същото време Столичната община прави и невъзможното да жонглира на ръба, само че да не стопира витално значими за всички услуги в лечебните заведения, поликлиниките, детските градини и яслите, учебните заведения и обществените домове.

И то без значение дали са общински или са държавни. Което е доста значимо да се подчертае. Особено при температури под -10 градуса, каквито имаме през последната седмица.

Общинските сдружения също вършат всичко, с цел да не се основават проблеми, заради неглижирането от страна на страната на действителните всекидневни потребности, дори някои от изброените заведения да не смогват да заплащат сметките си.

От Топлофикация обясниха, че законът разрешава при 2 и повече забавяния на месечните заплащания да стопират топлоподаването. Но, въпреки и сама по себе си затруднена, сдружението демонстрира схващане към всички чувствителни заведения и не счита да им прекратява отоплението. Проявява схващане към неналичието на бюджетна дотация поради забавянето на сметкоплана на страната, който съгласно обещанията на кабинета беше оповестено, ще бъде подготвен, в случай че не до Коледа, то най-късно до първите работни дни на новата година.

Всъщност, бюджетът на страната се внася едвам в този момент, а до момента в който мине процедурата по приемането му, ще изтече най-малко още месец. Дотогава никоя обществена институция няма да може да заплаща обикновено сметките си, тъй като законът ѝ разрешава да изразходва до 1/12 месечно от миналогодишните си пари. А увеличените в пъти по отношение на предходната година разноски за отопление не могат да се вместят в тези средства.

Пламен Валентинов
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР