Докато частният сектор вдига възнагражденията с между 10 и 15%,

...
Докато частният сектор вдига възнагражденията с между 10 и 15%,
Коментари Харесай

С колко вдигат заплатите

Докато частният бранш подвига възнагражденията с сред 10 и 15%, държавният бранш изостава, по тази причина считаме, че заплатите там би трябвало да се покачат с не по-малко от 10%. Исканията на КНСБ са свързани с използване на хоризонтална политика по приходите в Бюджет 2024, която да обезпечи най-малко 10% номинален растеж за всички работещи в публичния бранш.

По наши оценки, нужни са спомагателни още към 600 млн. лева за реализирането на съответна политика по приходите. Това съобщи регионалният координатор на КНСБ в Габрово Росица Йонкова пред “100 новини ”, цитира Pariteni.bg.

За поредна година отчитаме, че нарастването на минималната работна заплата не докара до спад в заетостта или растеж в безработицата, а в противен случай – включи хора на пазара на труда.

Считаме, че нарастването на минималната работна заплата от 780 лева на 933 лева е добра първа стъпка, само че има още какво да се желае.

Изследването „ Заплата за прехрана “ на Института за обществени и синдикални проучвания и образования към КНСБ ясно демонстрира наклонност, че повече от 2/3 от хората са с приходи под нужните средства за прехрана и че ефикасна и устойчива политика по приходите в България липсва, добави тя.

Предлага се ограничение на правото на компенсацията при пенсиониране

По отношение пенсиите КНСБ прави оценка позитивно плануваният от 01.07.2024 година растеж от 11%  съобразно „ швейцарското предписание ”.
Според Йонкова по отношение на детските надбавки от синдиката смятат, че е добре разширението на обсега на фамилиите, които имат право на фамилни помощи посредством повишението на прага на 710 лева приход на член от фамилията и спомагателните условия за хората с приход от 710,01 лева до 810 лева, които ще получават 80% от размера на помощите.

Настояваме за двуцифрен растеж /поне 10%/ на работните заплати на педагогическите експерти. Отчитайки плануваното все още повишаване, и за продължение на водената досега политика за постигане на междинна работна заплата не по-малко от 125 % от междинната работна заплата за четвърто тримесечие на миналата година, увеличение на дотацията за държавните висши учебни заведения за обезпечаване растеж на работните заплати на университетския и неакадемичния състав с най-малко 10%, за растеж на приходите на работещите в региона на опазването на здравето и постигане на равнищата на начални заплати по длъжности според отрасловия групов трудов контракт, увеличение на дотацията за градския превоз, което да разреши растеж на приходите на работещите най-малко с 10%, за растеж на работните заплати в региона на земеделието – ИАБГ, ИАРА, ССА, Регионална инспекция за опазване на околната среда и Държавна фирма „ Земеделие “, за растеж на работните заплати на работещите в ГИТ, АСП и АЗ, уточни още представителят на КНСБ.
 
Освен това от синдиката упорстват за неотложно възобновяване на активността на работната група за транспонирането на Директивата за съответни минимални заплати в Европейски Съюз и увеличение на размера на данъчната основа, върху която се изчислява  данъчното облекчение за фамилии с едно, две и три деца.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР