Докато чакаме да видим дали ще станем част от Шенген,

...
Докато чакаме да видим дали ще станем част от Шенген,
Коментари Харесай

Малкият Шенген: Добрич и Русе отново настояват за свободно движение през границата с Румъния

Докато чакаме да забележим дали ще станем част от Шенген, остарялата концепция за по този начин наречения " Малък Шенген " заживя нов живот. Общинските съветници на Добрич одобриха декларация, с която упорстват за отваряне на границите сред България и Румъния за свободно придвижване на артикули и хора.

Тя е подбудена от следващото отсрочване на присъединението на страната ни към шенгенското пространство. Основният претекст е, че за стопанската система и хората от пограничните региони това е пагубно. Инициативата на Общинския съвет в Добрич беше подета от целия Дунавски район.

Идеята за декларацията се ражда непринудено на председателски съвет, а по-късно е подкрепена единомислещо от всички общински съветници.

" Реакцията ни беше: Добрич е в края на България, Добрич е в края на Европейски Съюз и ние реагираме тъкмо по този метод – считаме, че е незаслужено да сме ощетени на база на някакви критерии, макар, че България и Румъния сме изпълнили всички критерии за участие в шенгенското пространство ", споделя Нивелин Радичков, ръководител на Общинския съвет в Добрич.

" Самият смисъл на Европейски Съюз е гладко пътешестване на артикули и на хора в рамките, в рамките на Европейски Съюз. За България и за Румъния за следващ път ние се усещаме втора употреба европейци и аргументите не са действителни, те са политически ", съобщи и Иво Пенчев, общински консултант от ГЕРБ–СДС.



Съветниците акцентират, че всяко закъснение на влизането ни в шенгенската зона фрапантно понижава капацитета на локалната стопанска система. По думите им в случай че рестриктивните мерки паднат, туризмът също ще се развие.

" А лятото опашките, които следим, са километрични. Целогодишно опашките, които следим на сухопътна граница, на Кардам да вземем за пример, с украинските тирове, с румънските тирове, полски, турски, български, всевъзможни, по някой път доближават 15 километра. Разбира се, че тези километрични опашки унищожават нашата инфраструктура, основават проблеми на популацията, което живее в пограничните региони ", разяснява Иво Пенчев.

С декларацията за отваряне на границата възкръсна и концепцията за създаване на плавателен канал от Русе до Варна. Проектът отлежава от десетилетия. В региона на Дунав мост при Русе, към този момент е събитие, в случай че няма километрични опашки от камиони, които чакат да пресекат границата. И в случай че единствено един от тях направи неправилна маневра, пътят бива блокиран за часове.

През лятото, в разгара на туристическия сезон, се образуват и тапи от румънски леки коли, в чийто капан с часове попадат и български коли. Проблемът, вместо да бъде решен, от ден на ден се задълбочава през последната година поради войната в Украйна и нарасналия се трафик на артикули през България.

Затова и русенци се надяваха страната ни да бъде призната в Шенген, само че към този момент това се отсрочва. Заради това предлагането на общинските съветници на Добрич, подкрепено и от браншовите асоциации на превозвачите, да се облекчи прекосяването през българо-румънската граница наподобява доста добър вид.

На междудържавно равнище обаче не е ясно дали има договаряния за отваряне на границите сред България и Румъния. А може и да се чака скоро участието ни още веднъж да бъде преразгледано. Но до момента в който това стане, ще сме очевидци ето на такива реакции от страна на водачите.

Репортери: Надежда Карапанчева, Даниела Василева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР