Докато американският президент Доналд Тръмп разтърсва глобалния ред, германският канцлер

...
Докато американският президент Доналд Тръмп разтърсва глобалния ред, германският канцлер
Коментари Харесай

Сближаването с Русия е новата голяма цел на Германия

Докато американският президент Доналд Тръмп раздрусва световния ред, немският канцлер Ангела Меркел се доближава към по-предсказуем сътрудник в лицето на Москва.

Руският президент Владимир Путин приема Меркел в черноморския курорт Сочи и евентуално ще забележи смяна в тона спрямо напрегнатата среща преди една година, когато двамата водачи имаха съществени несъгласия поради Украйна и съветската интервенция в непознати избори, написа Bloomberg.

Сега двамата са на една и съща страна, пробвайки се да защитят бизнеса от глобите на Съединени американски щати, да поддържат нуклеарното съглашение с Иран, отхвърлено от Тръмп и да отхвърлен американските възражения против нов газопровод, свързващ Русия и Германия (Северен поток 2, б.р.).

Сближаването с Русия в този момент е съществена цел на политиците в Берлин, съгласно почитан неизвестен източник от обкръжението на Меркел. Промяната е резултат от дейностите на президента на Съединени американски щати, който слага напрегнат дългогодишния съюз с Европа. Тя сближава двама политически ветерани, оживели от геополитически разтърсвания, които споделят противоречиви, само че извънредно ползотворни връзки.

Но Меркел и Путин, които са в четвъртия си мандат, няма по какъв начин да станат най-хубави другари. Германия не счита да облекчи икономическите наказания на Европейския съюз против Русия, наложени поради нахлуването й в Украйна. Кремъл към момента се любува на споразумението, гледайки на него като метод за усилване на въздействието си в Германия и цяла Европа.

" Путин харесва раздразнението, което Тръмп провокира в Европа. В неговите очи това развиване е много позитивно ", показва Йозеф Янинг, началник на Берлинския офис на Европейския съвет за външни връзки. Руският водач се опита да сплаши Меркел в предишното, " само че тя към момента е тук, както и той ", отбелязва специалистът.

Газпроводна дипломация

За Путин това е опция да се измъкне от дипломатическата изолираност, наложена му от Европа, откогато Русия беше отстранена от Г-8 през 2014 година

За Меркел е еднообразно значимо да промотира европейските полезности в глобализирана ера, както и да пази немските стопански ползи в Иран и Русия.

Това включва газопровода " Северен поток 2 ", който Путин и Меркел имат общ интерес да завършат, макар възраженията на Съединени американски щати. Администрацията на Тръмп заплаши със наказания сдруженията, работещи по тръбопровода, тъй като повече съветски газ ще заобиколи Украйна по пътя си към Германия.

Преди да се срещне с Путин, Меркел изпрати един от най-големите си експери по разрешаване на разногласия, с цел да помогне да се изчистят оставащите спънки пред " Северен поток 2 ".

На международната сцена излизането на Тръмп от договорката с Иран е опция за Русия да покаже, че тя е незаместим сътрудник, съгласно източници от Кремъл. Иран ще бъде в дневния ред както на Меркел, по този начин и на френския президент Емануел Макрон, който ще гостува на Путин на Икономическия конгрес в Санкт Петербург идната седмица.

" Когато мненията съответстват, това към този момент значи, че страните най-малко стават най-малко малко по-близки ", съобщи Юри Ушаков, консултант по външната политика на Кремъл. Срещата сред Путин и Меркел в Сочи ще бъде " доста значим контакт ", сподели Ушаков.

Двоен сътрудник

Това е следващият поврат в дългогодишната връзка сред двамата водачи, белязана от нападките на Путин и игнорирането му от Меркел поради анексирането на Крим и поддръжката на проруския сепаратистки протест в Източна Украйна. Наскоро Германия се причисли към всеобщото експулсиране на съветски дипломати в отговор на отравянето с нервно-паралитичен токсин на някогашен съветски двоен сътрудник в Англия.

Въпреки цялото напрежение двамата добре познават качествата си и споделят историческа връзка. Меркел е русофил и рускоговорящ, израснала в комунистическата Източна Германия, а Путин е някогашен сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), който 5 години работи в източногерманския град Дрезден. Двамата се познават както никои други огромни международни водачи и даже в най-кризисните моменти резервираха връзката между тях.

Меркел твърди, че пътуването й е рутинно посещаване при започване на новия й мандат, който стартира през март. Това е изцяло настрана от проблемите, с които се сблъскваме със обстановката в Съединени американски щати ", сподели тя пред кореспонденти на срещата на високо ниво на Европейски Съюз в София в четвъртък.

Въпреки че немският водач търси близостта на Русия, презрителното отменяне на Тръмп на световните съглашения за климата, търговията и обстановката в Близкия изток подкопават напъните й.

За да онагледи риска от раздробяване на многостранния ред, Меркел неведнъж дава образец с Тридесетгодишната война, която стартира през 1618 година и опустошава Европа след седем десетилетия условен мир сред римокатолиците и протестантите.

Това е същият интервал, който мина откогато краят на Втората международна война докара до появяването на международни институции като Организацията на обединените народи, напомни Меркел в скорошно изявление. Тя изостри реториката си против Тръмп, заявявайки, че излизането му от договорката с Иран " вреди на доверието в интернационалния ред ".

Новоназначеният дипломат на Съединени американски щати в Германия Ричард Гренел, който подхранва напрежението от първия си ден като делегат на Тръмп, не споделя възгледите на Меркел.

" Изобщо нямам доверие на това. Имаме различия, само че сме дълбоки другари ", сподели Гренел във връзка забележките на канцлера, свързани с трансатлантическите връзки.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР