Доживяхме нещо нечувано и невиждано - български издателства да се

...
Доживяхме нещо нечувано и невиждано - български издателства да се
Коментари Харесай

Известни издатели се изпокараха за хитов български автор

Доживяхме нещо нечувано и невиждано - български издателства да се карат за български създатели. Скандалът, който избухна преди месец сред Божана Апостолова - собственичката на „ Жанет 45 “, и Йордан Антов - на „ Лексикон “, още отеква от връх на връх и от равнина на равнина под литературните небосводи. Ако имаше писателски кафенета както в миналото, и там щеше да избухне.

Повод стана многострадалната Здравка Евтимова - надарената българска писателка, която преди този момент претърпя и абсурда с описа си, оповестен в " американски учебник ". Но както е известно, неприятна реклама няма, и читателите в републиката внезапно започнаха да търсят книгите <210>, които не бяха станали нито по-хубави, нито по-лоши от това, което бяха. И изцяло заслужено Евтимова стана един от най-продаваните създатели, започнаха да четат даже разказите ѝ, което си е казус за този род, прегазен от романологията.

И по този начин, Божана Апостолова, която държи авторските права на книгите на Здравка Евтимова, схваща, че Йордан Антов - със единодушието на авторката, издава нейни разкази и афишира „ месец на Здравка Евтимова “.

След което Божана Апостолова изясни справедливия си яд в писмо във фейсбук, адресирано до Антов, в привичния си жанр на благост и покорност пред неправдите. Ефектът беше на нуклеарен гърмеж, само че човек знае малко за сериозната маса /писмото публикуваме отделно/.

С една дума - не е богоугодно да се крадат създатели, нито пазарно. Авторските права се купуват и се продават. Като на футболистите. Няма по какъв начин да кандърдисат Митко Илиев от Локото да поиграе за малко в ЦСКА поради едната хвалба и със единодушието на играча. Няма по какъв начин да стане без контракт. Без да се заплати и на тима, и на играча. Естествено, българският публицист в това отношение е още на светлинни години от българския футболист, опазил ни Господ да ги съпоставяме, само че въпреки всичко е на прав път.

И по тази причина последствията от този книжовен скандал са жиненоутвърждаващи.

Днес се карат за правата на български създател, на следващия ден ще стартират и да заплащат за правата му. И по този начин след няколко века ще станем Англия на Балканите - ще си имаме и публицист милиардер като
Джоан Роулинг, и футболисти милионери като Бекъм.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР