Доходите на домакинствата в Обединеното кралство са изправени пред най-бързия

...
Доходите на домакинствата в Обединеното кралство са изправени пред най-бързия
Коментари Харесай

Заплатите продължават да намаляват, изоставайки от нарастващата инфлация в Обединеното кралство

Доходите на семействата в Обединеното кралство са изправени пред най-бързия спад от повече от десетилетие, защото заплатите изостават от спираловидната инфлация, а фамилиите се борят да заплащат сметките си, заяви Службата за национална статистика (ONS).

Данните за пазара на труда демонстрират, че общият растеж на приходите в действително изражение, поправен с инфлацията, е понижен с 3% сред декември 2022 година и февруари 2023 година, до момента в който постоянното възнаграждение е намаляло с 2,3% за същия интервал. Данните съставляват най-рязкото понижение на постоянното възнаграждение от 2009 година насам, когато междинното седмично заплащане се срина с 4,5 %, съобщи ONS.

Темпът на повишаване на заплатите е деликатно следен индикатор, защото рецесията с разноските за живот в Обединеното кралство се задълбочава.

Цените на потребителските артикули и услуги се покачиха с най-бързия ритъм от четири десетилетия насам през годината до октомври 2022 година, означи ONS. Годишната инфлация се увеличи от 8,8% през януари до 9,2% през февруари и 10% през март, което се дължи на възходящите разноски за пресни храни, безалкохолни питиета и сметки за сила. Изненадващият скок на инфлацията през февруари и март последва три поредни месеца на закъснение на повишаването на цените, а темпът остава на високи равнища, следени преди към 30 години.

Домакинствата в Обединеното кралство не престават да се борят с възходящите сметки за храна и сила, а служащите в редица браншове започнаха всеобщи протестни дейности през последните месеци на фона на разногласия по отношение на заплащането и изискванията.

Броят на дните, изгубени поради стачки, доближи 348 000 през февруари, спрямо 210 000 дни, изгубени през януари.

Работниците от обществения и частния бранш в Обединеното кралство стачкуват от предходната година в опит да реализират нарастване на заплатите, защото цената на възнагражденията е намаляла заради високата инфлация.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР