Доходите на българите растат най-бързо в ЕС, Йорданов: Как не

...
Доходите на българите растат най-бързо в ЕС, Йорданов: Как не
Коментари Харесай

Асен Василев се похвали: Доходите на българите растат най-бързо в ЕС

„ Доходите на българите порастват най-бързо в Европейски Съюз, Йорданов: Как не ви е позор да го кажете  След като се регистрира резултатът от инфлацията, приходите в България порастват най-вече в Европейския съюз. “ Това съобщи от трибуната на Народното събрание министърът на финансите Асен Василев при представянето на плана на Бюджет 2024-а, съобщава .

Той още веднъж уточни параметрите на финансовата рамка, която е изчислена при средногодишна инфлация от 4,8 на 100. Той даже предвижда, че цифрата може да е по-ниска.

„ Как не ви е позор да го кажете. Българите не са станали по-богати. Преди три години цената на тока беше доста по-ниска, всички цени бяха по-ниски. Искам всеки един българин да благодари на финансовия министър и на Мартин Димитров, че са станали по-богати “, отвърна ръководителят на ПГ на Има Такъв Народ – Тошко Йорданов.

„ господин Йорданов,  би трябвало да се слушаме и да се разбираме. Ние имаме догонване с 1% на година на междинните европейски приходи, вие вадите една дума от подтекста. Този, един % догонваха от ГЕРБ, а по-добре да догонваме с 1,5 на 100 “, изясни депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров.

„ Ние няма да подкрепим този бюджет. Имам да задам два въпроса на господин Василев. Първия касае бюджет 2023 година тогава приехме без такси за банковите сметки, само че вместо да помогнем напомпахте още банките. От юли до ден сегашен това не се е случило. Банките си взимат таксите. Питахме какъв е казуса. Това решение не работи. Та запитвам ви,  по кое време ще го решите този проблем. Вторият въпрос касае плановете на общините. Няма по какъв начин с подобен период да ви показват, в случай че преди този момент не са знаели. Твърдението, че този лист може да се добавя. Сега за първи път обаче в бюджета влизат съответните планове “, попита водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Асен Василев стартира от втория въпрос.

„ В чл.108 се разказва по какъв начин ще се добавя този лист. Това ще стане сред първо и второ четене. През март пък плановете ще влизат с решение на Народно събрание, с цел да се актуализира листата.

Що се касае за банковите такси той отговори, че в случай че има оттук насетне за такива взимания Българска народна банка би трябвало да глобява.

„ Има ясни параметри. Те са в закона за платежните принадлежности. Да не могат да се измъкват банките. Но, в случай че би трябвало да се постановат санкции, за жалост това не се прави от МФ, а от Българска народна банка “, уточни Асен Василев.

„ Би било хубаво да просперираме, само че всяко нещо има противоположна страна. Не се забогатели, а сме обеднели. За три години са се изпарил 30%. Политиката с задълженията не е довела до разцвет “, уточни Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС.

Тома Биков от ГЕРБ/СДС съобщи, че ще има допълнители финанси за бранш просвета.

„ Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и водачът на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски съумяха през днешния ден да убедят господин Асен Василев да се усилят парите за просвета с още 68 милиона лв. и е една първа стъпка да осъществим това, което бяхме написали. Това не е безсмислено деяние, тъй като ние предходната седмица приехме текстове в Конституцията, че образованието и културата са народен приоритет, с цел да има компактност би трябвало да отчетем, че бюджета за просвета ще бъде рекорден и парите ще бъдат предпочитано дадени за по-високи приходи на хората в културния бранш и ще създадат по този начин, че образованието и науката да бъдат изведени на първи проект. Няма стопански напредък, който да компенсира неприятния метод на живот, а неприятния метод на живот е безкултурния живот. Мисля, че това е едно от най-смислените неща, които сме създали в това Народно заседание “, разгласи от трибуната той.

Гроздан Караджов от Има Такъв Народ прикани ръководителят на Народно събрание да обезпечи наличието на министъра на финансите, който е излязъл от залата.

„ Моля осигурете наличието на Асен Василев. Какъв спор вършим, в случай че го няма. Ако някой е направил неточности в сметките това е той “, прикани той.

„ Не са страшни заемите сами по себе си, а по какъв начин и защо се употребяват. Каква е степента на корупция и дали покачват приходите в страната “, уточни Христо Даскалов от ПП/ДБ.

Той цитира шурей си, който по думите му имал пекарна и коментирал, че към този момент и пенсионерите можели да влязат и да си купят хлебче и торта, като все по-малко хора били под прага на беднотия.

Дренчев от „ Възраждане “ беше безапелационен тяхната парламентарна група няма да поддържа този Бюджет.

„ Незнайно за какво финансовият министър избяга. Самият той показва, че ще имаме минус  50 млн.лева. Има го на страница 47 “, уточни Цончо Ганев.

„ Бюджетите на ГЕРБ са по-добри от всички ваши бюджети “, обърна се към ПП/ДБ Дренчев.

По думите му, в случай че Политическа партия непрекъснато приказва за смяна, то би трябвало да има такава, като да вземем за пример да се ореже администрацията или да се закрият държавни предприятия, които са от години на загуба. Според Дренчев се харчат 30 милиарда лв. за пенсии, обществени заплащания и администрация.

Асен Василев, който още веднъж влезе в залата съобщи, че има 50 милиона лв. за такива заплащания и при 30 милиарда остават 20, което не е проблем съгласно него.

Финансовият министър добави, че на всички места където има положително жп или нови пътища са направени със заеми.

„ Българите ще се приберат от чужбина, когато има естествена инфраструктура, работа и заплати “, уточни Василев.

Гроздан Караджов упрекна Асен Василев в „ безогледна неистина “, че е споделил, че ще приключи годината със 17 милиарда, а в действителност са 15 милиарда. Василев съобщи, че към края на ноември са събрани към този момент 15 милиарда по Данък добавена стойност и има още един месец за събиране на остатъка.

Теменужка Петкова от ГЕРБ/СДС и зам. ръководител финансовата комисия уточни, че Бюджетът на страната е стратегически документ:

„ Бюджетът отразява каква ще бъде страната в стопанската система в страната, последните години станахме очевидци на не добра процедура да работим със остаряла рамка. Още в границите на съгласувателната процедура ние изразихме нашето безпокойство и  дружно с сътрудниците от Движение за права и свободи и министър Василев имахме опция да ги обсъдим. С една част министърът се съгласи и откриха отражение в Бюджета “, изясни тя.

„ Що се отнася до растежа е от 3.2%, като до 2025 година е заложен 3%, само че отчетът на Европейска комисия дава 1.5, като комисията леко увеличи упованията и си на 2%. Основните терзания са забавеното асимилиране на парите по ПВУ и европрограмите “, уточни Петкова.

„ Европейска комисия в своята прогноза декларира че приходите ще са по-ниски от заложените, точно надценените доходи бяха нашите терзания и 2 милиарда бяха понижени, като още веднъж считаме, че има надценени като тези при Данък добавена стойност, само че в действителност ще има несъблюдение с над 900 хиляди лв., а Данък добавена стойност ограниченията са неработещи и няма да доведат до резултатите “, изясни депутатът и уточни, че финансовите разноски нарастват, само че единствено по проект.

Иван Ченчев от Българска социалистическа партия разяснява, че е хубаво, че ще има нарастване на парите за просвета, само че отново са малко.

„ Отношението към културата ви го видяхме от ден първи. Това което сподели господин Биков е хубаво, тъй като ще задоволи крайните нужни на хората в културата, само че 68 милиона не доближават в този бранш и за други неща, като читалищата да вземем за пример “, уточни той.

„ В бранш спорт апелирам да ми отговорите “, обърна се той към Асен Василев, „ като имате концепция за стратегия споделено финансиране от 10 милиона лв. с присъединяване на общини, за нас тази концепция ще е неработеща и средствата са прекомерно малко, като просвета и спорт бяха най-недофинансираните браншове. “

„ Тук не става въпрос единствено за фонд работна заплата, а би трябвало да станат приоритет на всички държавни управления “, безапелационен беше той.

Асен Василев отговори, че към този момент имало подадени планове по програмата 50 на 50 за спорта.

„ Програмата 50 на 50 в спорта, тези 10 милиона са дадени, има подадени планове, в случай че има потребност може да се до финансира програмата “, изясни той.

„ Всички хрумвания които са пристигнали по линия просвета и способстват за българските жители са финансирани. Всеки път като се прави опит за финансиране на действителна активност, като да вземем за пример театрална подложка и се продават билети, ние финансираме. Това което виждаме е искане да се наливат още и още пари по остаряла процедура като намираме отпор в музеи и читалища. Едно читалище може да работи или да стои заключено ще получи едни и същи пари. Това което сме имали като диалози с хора от бранша и министъра е да се финансира културата, а не субсидирани бройки и квадратни метри “, изясни Василев.

Даниел Александров ГЕРБ/СДС съобщи изрично, че във връзка с спорта е заложен най-нисък бюджет.

„ Секторът е със заложен с най-нисък бюджет от Брутният вътрешен продукт - 0.67%. През миналата година се движи към 0.70%. Това за до финансирането - прекомерно малко са клубовете които могат да си го разрешат, съгласно нас би трябвало да бъде 70 на 30 “, твърдо съобщи той.

„ Важно е да имаме политически консенсус по тематика просвета, евентуално имаме разнообразни възгледи. Аз смятам, че културата не може да бъде гледана като пазарен бранш. Не е въпросът да има просто някакви представления, има нужда от промени, само че всички знаем, че такава се прави единствено с пари. Много по-високи са заплатите в образованието в сравнение с в културата, доста хора от културата се прекфалицират и стават учители, по тази причина настоявах да има повече финансиране за заплати “, уточни Тома Биков от ГЕРБ/СДС.

Ченчев разяснява думите на Василев, че в музеите се оправят чудесно с работата си да опазват културното завещание на страната. Той даде за образец природонаучния музей в Пловдив, който след ремонт и възобновяване е нараснал неведнъж приходите си, само че това става единствено с помощта на финансиране.

Александър Иванов от ГЕРБ още веднъж уточни, че има разминаваме в упованията за икономическото развиване на страната ни от страна на МФ и въпреки това на Българска народна банка и ЕЦБ.

„ При вас видяхме единствено едно разкъсване на наследник ваучър, само че не открихте нито една автомагистрала “, съобщи Иванов.

Векно Сабрутев от Политическа партия от упрекна, че при сформиране на бюджетите в предишното си са укривани доходи, с цел да може след това да се строят автомагистрали, а плановете в никакъв случай не са направени. По думите му само Асен Василев се е справил, даже и след длъжностен кабинет на Румен Радев и заложените доходи щели да бъдат осъществени.

Асен Василев се обърна към Иванов, че в този бюджет са обезпечени парите за пенсии и финансовите 2 милиарда „ в случай че не се изпълнят строителните действия ще е тъй като министерствата и организациите не са построили. Ще имаме месечни доклади по съответни планове, казуса ще е учредителен, а не че не са обезпечени средства. Последните 20 години ние имаме систематично несъблюдение на финансовата стратегия. 16 милиарда не са издигнати автомагистрали, не са купени влакове, не са издигнати мостове, тунели, тъй като министерствата не са се организирали на време “.

Иванов от своя страна съобщи, че е коментирал, че се притеснява, че  неизпълнението на финансовата стратегия е избавление на 3% недостиг.

„ До какъв брой обаче тези 6 милиарда лв. ще бъдат спестени за изтегляне на нови заеми и аз попитах на тях ли ще разчитаме за обществени заплащания. Надявам се в действителност растежа да е толкоз висок. Виждаме по какъв начин в Европа огромните пазари влизат в криза и по тази причина не съм огромен оптимист “, изясни той.

Георги Ганев от ПП/ДБ прикани тези, които са срещу недостига да дадат оферти за понижаване на разноските. Той настоя да не се плаши народа с финансова рецесия.

Денислава Танева от ГЕРБ/СДС очерта проблемите в бюджета за земеделие.

„ Призивите за промяна в ОСП доведоха до понижаване на финансирането от Европейски Съюз и увеличение на администрирането на тази поддръжка. От този програмен интервал озеленяването докара до нови отговорности, увеличение на себестойността на европейските аграрни производители и към това наслагваме войната н Украйна. Обещанията от Европейска комисия също в допълнение утежниха ситуацията на земеделските производители “, очерта тя.

„ В същото време по бюджета за поддръжка за земеделските стопани са заделени 450 млн. лева близо 50% от общата финансова поддръжка която получиха стопаните за тази година, на процедура нуждата за опазване на рамките са 430 млн. лв.. Моето мнение е, че тази сума би трябвало да се заложи и за следващата година “, добави Танева.

Тя извади данни, че размера на млечните крави е понижен 24% по отношение на 2021, на месодайните крави 20%, овце майки и кози 11%, в случай че минем към статистиката където са регистрирани освен размерите земеделска продукция, само че всички регистрирани такива, там спада за млечни крави е 30% за последните 30 години, същото може да се каже за растениевъдството, изясни Танева.

Танева е безапелационна, че в случай че не се продължат стратегиите ще има обезлюдяване на селата, тъй като който е излязъл от земеделието не се е върнал.

Вече напущат хората на терен, влизат да учат педагогика, с цел да има по-високи приходи, изясни тя.

Танева засегна и инвентаризацията на горите, което е заложено в програмата на Политическа партия, сумата е 6 милиона лв., само че в този момент не е заложено в бюджета.

Финансовият министър Асен Василев отговори, че от  МФ не вършат земеделската политика на страната.

„ Има си министерство. вдигнахме съфинансирането от 15 на 60%, има един огромен запас, който е разполагаем. С изключителните дотации които бяха дадени 2021 и 2022 година беше поради високата цена на природния газ. Решението за справяне на конкуренцията с Украйна би трябвало да стане през стратегическия проект, а не през непрекъснато дофинансиране, където няма да му излезе края “, заключи Василев във връзка с земеделския бранш.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР