Договорите за проектиране и строителство, както и за строителен надзор

...
Договорите за проектиране и строителство, както и за строителен надзор
Коментари Харесай

АПИ: Утре подписваме договора за строителство на тунела под Шипка

Договорите за планиране и строителство, както и за строителен контрол на тунела под връх Шипка ще бъдат подписани на следващия ден от ръководителя на Управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) Тодор Василев, оповестиха от Пътната организация.

Обществената поръчка планува построяването на сектор с дължина 10,55 км, който включва съвсем 8 км ново строителство и 2,6 км реорганизация на съществуващия път I-5 Габрово - Казанлък, както и строителство на 5 тунела с обща дължина 4,01 км.

Тунелът под Шипка ще е дължина 3,22 км. Останалите 4 тунела са по-малки - надлежно 171 м, 240 м, 90 м и 290 метра.

Ще бъдат издигнати също по този начин 6 моста и 1 подлез, 12 броя армирани диги, една стоманобетонна подпорна стена, една стоманобетонна укрепителна стена и така нататък

Тунелът под връх Шипка ще се намира на 1 км западно от прохода " Шипка " и на 1 км източно от връх Малуша. Северната част на тунела ще бъде в област Габрово, а южната - в област Стара Загора.

Пътят в тунела ще бъде с две ленти за придвижване, две водещи линии и два тротоара. Съоръжението ще е основна точка при придвижването в посока Север - Юг, и посредством него ще се реализира прекосяването през Стара планина в централната част на България.

Основните транспортни посоки, които тунелът и оборудванията към него ще обслужват, са: Русе - Велико Търново - Шипка - Стара Загора - Свиленград (Маказа) и Оряхово - Севлиево - Шипка - Стара Загора - Свиленград (Маказа).

Проектът " Проектиране и строителство на обект: " Обход на гр. Габрово от км 20+124,50 до км 30+673,48, в това число тунел под връх Шипка ", е включен в плана на Програма " Транспортна съгласуваност " 2021-2027 година.

Договорът за планиране и строителство ще бъде подписан с ДЗЗД " Консорциум ПСВТ ". Стойността му е 358,02 милиона лв. с Данък добавена стойност. Срокът за осъществяване на поръчката е: 240 дни (8 месеца) - за планиране, и 1280 дни (3,5 години) - за строителство.

Строителният контрол ще бъде предоставен на ДЗЗД " Трансконсулт -Свеко ". Техният контракт е на стойност съвсем 6,48 милиона лв. с Данък добавена стойност.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР