Договорите за наем обикновено съдържат клауза, която позволява на наемодателя

...
Договорите за наем обикновено съдържат клауза, която позволява на наемодателя
Коментари Харесай

Фактор, който може да доведе до ръст на наемите

Договорите за наем нормално съдържат уговорка, която разрешава на наемодателя да усилва наема всяка година или в сходство с показателя на потребителските цени, което е изключително постоянно срещано на пазара на частни наеми във Финландия. Следователно ускоряването на инфлацията може да докара до доста нарастване на цената на наема, означават локални специалисти.

Договорите могат също по този начин да съдържат уговорка, която свързва нарастването с показателя на потребителските цени, като в същото време дефинира минимално годишно нарастване. Ане Вийта, основен действен шеф на финландските наематели, споделя пред Helsingin Sanomat, че в последния случай минималното нарастване нормално е към 3%.

Някои контракти за наем плануват, че наемът би трябвало да се поправя посредством сравняване на показателя все още на корекцията с показателя и наема все още на първичното сключване.

Наемател, който сега заплаща 800 EUR на месец за наем, може скоро да би трябвало да заплати още 46 EUR, в случай че договорът за наем включва нарастване в сходство с показателя на потребителските цени.

През 2022 година финландските потребителски цени се покачиха по-бързо, в сравнение с през последните десетилетия. Финландската статистика заяви, че годишната инфлация през април е била 5,7%. Междувременно Eurostat разгласява предварителни данни, съгласно които инфлацията продължава осезаемо да се повишава през месец май.

„ Много евентуално е наемодателите да запазят аргументите си за увеличение на наема, защото разноските, които вършат, също се усилват заради таксите, свързани с разноските за владеене “, сподели Ан Вийта. Тя също по този начин акцентира, че доста наемодатели са отказали нарастването на наемите по време на пандемията от ковид. „ Беше доста извънредно. Вярвам, че самите наемодатели може да са под прочут напън да покачат наема си, в случай че не са го повишили през интервала на ковид и личните им лихвени проценти се повишават “, добави тя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР