Договореното заплащане на труда в еврозоната е нараснало с 4,5%

...
Договореното заплащане на труда в еврозоната е нараснало с 4,5%
Коментари Харесай

Спад на заплатите в Еврозоната отчита ЕЦБ

Договореното възнаграждение на труда в еврозоната е повишено с 4,5% в края на 2023 година, демонстрират данни на Европейската централна банка, които частично ще отслабят опасенията, че възходящите заплати могат да поддържат инфлацията над целевото равнище.

Макар и към момента висок, растежът на заплатите за четвъртото тримесечие понижава от рекордното покачване с 4,7% през предходните три месеца на 2023 година, сподели знакът за контрактуваните заплати на ЕЦБ, оповестен във вторник.

Измерителят, който алармира за вероятен напън върху заплащането, беше предстоящ с по-голямо неспокойствие от естественото този път, защото централните банкери във Франкфурт се концентрират върху разноските за труд като основен фактор при вземането на решение по кое време да се понижат лихвените проценти.

Мнозина обаче са още по-нетърпеливи в очакване на данните за първото тримесечие на 2024 година, което би трябвало да стане през май, преди ЕЦБ да се реши на първо разхлабване на паричната и лихвена политика.



През предходната седмица шефът на Кристин Лагард уточни растежът на заплатите като " все по-голям мотор на динамичността на инфлацията през идващите тримесечия ", като в същото време предизвести да няма " прибързани решения " за облекчение на паричната политиката (намаляване на лихвите) без да е несъмнено, че растежът на цените се връща към целевото равнище от 2%.

Въпреки че прогнозното следене на заплатите от страна на ЕЦБ продължава да алармира за мощен напън, споразуменията за заплащането на труда демонстрират известно задържане на несъмнено равнище през последното тримесечие на 2023 година, сподели тя.

През декември ЕЦБ предвижда, че номиналният растеж на заплатите последователно ще намалее с времето – до 3,3% през 2026 година от 5,3% през 2023 година

Очаква нарастванията на заплатите да бъдат лимитирани, защото компаниите трансферират по-високите разноски върху потребителите с по-бавни темпове.

Членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Изабел Шнабел обче уточни в края на предходната седмица, че слабата продуктивност " „ изостря резултатите, които актуалният мощен растеж на номиналните заплати има върху разноските за труд на единица продукция за компаниите ", повишавайки риска фирмите да трансферират по-високите разноски за възнаграждение към потребителите и да забавят връщането на инфлацията до 2%.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР