Договорът за строителство на тунела под Шипка се очаква да

...
Договорът за строителство на тунела под Шипка се очаква да
Коментари Харесай

Договорът за тунела под Шипка се очаква да бъде подписан до края на април

Договорът за строителство на тунела под Шипка се чака да бъде подписан до края на април. Това разгласи в Габрово заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Деляна Иванова, която е на посещаване в района. Иванова означи, че консорциумът, спечелил публичната поръчка за създаване на оборудването, е удостоверил ценовата си оферта. Предоставил е всички нужни документи, предшестващи строителството, които се ревизират от Агенция " Пътна инфраструктура ". Иванова подсети, че компанията ще има 9 месеца период за планиране на тунела, а действителното строителството ще стартира през 2023 година

125 км републикански пътища ще бъдат ремонтирани по програмата за настоящ ремонт и поддържане на АПИ през тази година в област Габрово, осведоми още заместник-регионалният министър. За други 154 км от пътната мрежа ще се изготвят механически планове за главен ремонт през идната година. Сред секторите, които ще се ремонтират главно, са пътят Дряново - Габрово, тунелът при Дряновския манастир, както и направлението Трявна - Царева морава - Дряново.

По отношение на подобряването на водоснабдяването в област Габрово Иванова осведоми, че сега се изготвя Регионално прединвестиционно изследване за всички общини. То ще даде оценка за положението на оборудванията и потребностите от вложения за възстановяване на услугата. Иванова обърна внимание, че предпочитано ще се работи за решение на водния проблем на Севлиево. Ще се работи и за възстановяване на водоснабдяването на община Трявна, като ще бъдат подхванати краткосрочни ограничения за отчасти решение на казуса със замътването на водата, до момента в който се откри финансиране за създаване на пречиствателна станция за питейни води.
 След три години и половина може да има тунел под Шипка
След три години и половина може да има тунел под Шипка

Приключени са отчуждителните процедури

Тя осведоми още, че общините Габрово и Севлиево, като част от Северен централен регион за обмисляне, ще имат достъп до бюджет от 510 млн. лева за финансиране на планове по Програма " Развитие на районите " 2021-2027 година Затова тя насърчи локалните управляващи, неправителствения бранш и локалните общности да построяват партньорства и да стартират да разпознават най-важните планове за развиване на региона. В интервала 2014-2020 година по Оперативна стратегия " Региони в напредък " в област Габрово са вложени към 110 млн. лева, като в този момент ресурсът е повишен и обитаемоте места имат по-добра опция за възстановяване на стандарта.

В Габрово Иванова организира среща с регионалния шеф Ралица Манолова и кмета на общината Таня Христова, с които разиска опциите за съдействие и реализация на значимите за района планове. Преди това тя организира и приемна за жители, на която изслуша проблемите на поданици на Габрово, Севлиево и Трявна. Част от тематиките, които хората сложиха, ще бъдат решени с капиталовата стратегия на Министерство на регионалното развитие в района в къс период, увери Иванова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР