Договорът за приятелство и добросъседство нанесъл щети на СкопиеВМРО-ДПМНЕ ще

...
Договорът за приятелство и добросъседство нанесъл щети на СкопиеВМРО-ДПМНЕ ще
Коментари Харесай

Пендаровски: България малтретира македонското си малцинство

Договорът за другарство и добросъседство нанесъл вреди на Скопие
ВМРО-ДПМНЕ ще ни трансформират конституцията

Преминали през страшни “мъчения и голготи ”

Македонското малцинство в България е измъчвано повече от 80 години насам, минало е през страшни мъчения и голготи, само че мъчно ще бъде вписано в българската конституция. Това съобщи президентът на Северна Македония и претендент за втори президентски мандат Стево Пендаровски в отговор на главната си съперничка Гордана Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ, която упорства преговорната рамка на Скопие с Европейски Съюз да бъде предоговорена.

Пендаровски и преподавателката по конституционно право Силяновска се считат за любимците в акцията. Очаква се двамата да стигнат до балотаж на 8 май, което към този момент се е случвало на предходните президентски избори през 2019 година, извоювани от Пендаровски.

“В българското държавно управление през днешния ден основен фактор е Бойко Борисов, който подписа през 2017 година контракта за другарство и добросъседство. И в този момент този човек би трябвало са каже, че този контракт не съществува, дайте да създадем нов, който е по-добър за македонците? Не имам вяра в това. И трябваше по подобен пародиен метод да кажа на ВМРО-ДПМНЕ да не ни лъжат, гледайки ни в очите. За да включите македонците в българската конституция би трябвало тя да бъде изменена, тъй като в нея няма малцинства. Не мисля, че и международните сили могат да трансформират българската конституция, какво остава за опозиционната партия, която си мисли, че е фактор номер едно в света ”, сподели Пендаровски в изявление за ТВ Сител, представен от Българска телеграфна агенция.

Междуетническите връзки и евроатлантическата ориентировка са двата стълба за Северна Македония и оспорването на Охридския рамков контракт, който контролира вътрешните междуетнически връзки в страната, на Преспанския контракт, който позволи дългогодишния спор сред Скопие и Атина за името на страната и на контракта с България, не е рационална политика, добави още Пендаровски.

С подписването на Договора за другарство и добросъседство с България държавното управление на Северна Македония е нанесло огромни вреди на страната, упорства от своя страна Силяновска в изявление за ТВ Алфа. Тя акцентира, че България е подписала интернационалната Конвенция за отбрана на правата на малцинствата и има български арбитър в Страсбург.

“Всички прилежащи страни имат малцинства, само че ние ще се откажем от нашето, ще забравим за преброяванията в България, ще забравим за учебните заведения в България, ще забравим за библиотеките и театрите за македонците в България ”, съобщи Силяновска.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР