Договорът за мащабната реконструкция на Брезовско шосе по Водния цикъл

...
Договорът за мащабната реконструкция на Брезовско шосе по Водния цикъл
Коментари Харесай

ПИМК може да прекрати ремонта на Брезовско шосе! Общината пред угрозата да връща 20 млн. лева

Договорът за огромната реорганизация на Брезовско шосе по Водния цикъл може да бъде преустановен, а входно-изходната артерия оставена в това състояние! Това съобщи зам.-кметът Пламен Райчев след днешното изненадващо гласоподава в локалния парламент, което не утвърди индексацията по договорите за 5 инфраструктурни плана. 3,5 млн. лв. от общо 7,5 млн. лв. бяха точно за индексацията на контракта за Брезовско шосе.

„ След днешното решение от компанията реализатор ми оповестиха, че няма да продължат ремонтните действия при тези цени. Те са подготвени да прекратят контракта и да издадат обекта на Акт 10 за прекъсване на строителството. Ако това се случи, евентуално ще има и правосъдни каузи за размера на осъществените действия, както и неустойките”, съобщи Райчев,

Това на процедура ще остави Брезовско шосе и цялата зона разкопана години. Ако се стигне до този сюжет, то Община Пловдив не може да направи нищо в зоната, до провеждането на нова социална поръчка.

Реконструкцията на Брезовско шосе е най-големия лот от Водния цикъл, където са и най-тежките действия. Новите канализационни тръби, които се поставят, са с диаметър 2,5 мета, а изкопът за тях е с дълбочина 8 метра.

Договорът с ПИМК бе подписан в края на 2021 година, а количествено-стойностните сметки са правени година по-рано. С други думи от компанията работят по КСС-та пред 18 месеца, които нямат нищо общо със сегашните. Договорът е за 20 млн. лв. с Данък добавена стойност, а с новата индексация, тя щеше да стане 23,5 млн. лв..

При догадка, че договорът бъде негоден, то Община Пловдив ще е пред угрозата да връща всички пари на Европа по този лот. Крайният период за реализация на плана е края на 2023 година, който ще е нереалистичен при оповестяването на нова социална поръчка.

Припомняме, че по-рано предлагането на Здравко Димитров за индексация на цените в Общинския съвет не срещна поддръжка, като събра 19 гласа „ за”. Освен поръчки от опозицията, че няма поддържат решението, изненадващо от групата на ГЕРБ гласоподаваха „ въздържал се” – без да акцентират причина за това. По този метод ГЕРБ саботираха своя съпартиец и градоначалник Здравко Димитров. Освен Брезовско шосе, под угрозата да не се осъществят са още 4 плана.

Градските управляващи ще внесат още веднъж предлагането за индексацията на идната сесия.

Очаквайте продължение!

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР