Договорът с турската компания Боташ“ ще бъде оптимизиран така, че

...
Договорът с турската компания Боташ“ ще бъде оптимизиран така, че
Коментари Харесай

„Булгаргаз“ ще търси начин да разтоварва по-големи количества по договора с „Боташ“

Договорът с турската компания „ Боташ “ ще бъде усъвършенстван по този начин, че да разтоварваме по-големи количества природен газ, тъй като по този начин или другояче се заплаща закрепена цена. Това стана ясно от думите на енергийния министър Румен Радев по време на държавен брифинг през днешния ден.

Трябва да усъвършенстваме колкото можем потенциалите и количествата, които да минават, с цел да може да разтоварим по-големи количества на по този начин или другояче съвсем закрепена сума разход “, сподели Радев.

Премиерът Николай Денков дефинира 13-годишния контракт, подписан по времето на служебното държавно управление, като „ неблагоприятен “ за България, защото

„ Боташ “ получава достъп до българския и до европейския пазар, без противоположното да е правилно. С други думи – нямаме достъп до турския пазар “.

Сега, по думите на Радев, диалозите за предоговарянето му вървят мъчно, а стремежът е „ да изравним страните “, защото в този момент те имат достъп не просто до българската, а до общоевропейската газова инфраструктура, а при нас това е сведено до LNG терминали.

Радев видя проблем в периода, в който са контрактувани изискванията на подобен дълготраен ангажимент, като това се е случило за " седмица-две " от служебното държавно управление на президента Румен Радев.

Според министъра страната има интерес да развива и газовата връзка с Гърция и терминала в Александруполис.

Отчитаме ли развиването на плана, който имаме от Александруполис? Желанието ни е да увеличим този потенциал там. Желанието ни е да доразвием още един терминал за полутечен газ през същия терминал ", сподели още той.

Припомняме, че „ Булгаргаз “ подписа договорката с „ Боташ “ на 3 януари за достъп до турската газова мрежа или LNG терминали, които се ръководят напълно или отчасти от турската компания, като по този начин може да си обезпечи размери на импорт до 1.85 милиарда куб. м годишно.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР