Договорът с Боташ“ е пряка и реална заплаха за националните

...
Договорът с Боташ“ е пряка и реална заплаха за националните
Коментари Харесай

Кьовеши ще разследва газовия ни договор

Договорът с „ Боташ “ е директна и действителна опасност за националните ползи на България.

Това сподели пред БНР енергийният специалист Красимир Манов и посочи:

„ Този контракт съставлява национално изменничество, тъй като не е подписан на реципрочна основа.  По този метод ние вкарваме природен газ от Русия или Иран, кой знае от кое място още, и го доставяме не в България, а в Европейски Съюз , защото сме гранична страна. … Така подписаните  клаузи в него са напълно в ущърб на ползите на страната ни и на сдруженията „ Булгаргаз “ и „ Булгартрансгаз “ , тъй като те и двете търговски сдружения подписаха с „ Боташ “.

Манов предвижда, че след инспекцията на Европейска комисия договорът ще бъде даден на Европейската прокуратура .

Комисията удостовери, че е почнала следствие на договорката, подписана от служебното държавно управление на Гълъб Донев през януари 2023 година сред „ Булгаргаз “ и турската компания „ Боташ “, c което „ Булгаргаз “ получава достъп до терминалите за регазификация на полутечен природен газ и последващия му транспорт до територията на България за интервала от 1 януари 2023 година до 31 декември 2035 година

„ Турция подписа няколко контракта с Молдова, с Украйна и по-късно и с Румъния. Тя  употребява България като директна страна .  Ние нищо няма да спечелим  от това нещо, с изключение на директната такса,  ще печелят турците „, акцентира енергийният специалист.

По думите му  има големи проблеми с този контракт:

„ Европейска комисия се базира на това, че  договорът с „ Боташ “ съставлява нарушаване на конкуренцията в Европейски Съюз.  Договорът не е бил проверяван от никого “.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР