Договорът на канадския илюстратор Майкъл де Адър с издателска компания

...
Договорът на канадския илюстратор Майкъл де Адър с издателска компания
Коментари Харесай

Заради карикатура на Тръмп канадски художник загуби работата си

Договорът на канадския илюстратор Майкъл де Адър с издателска компания в Ню Брънзуик (Канада) беше преустановен, откакто той разгласява в сряда подигравка на Доналд Тръмп, която доби голяма популяност в обществените мрежи. На нея американският президент играе голф над телата на двама мъртви мигранти, а репликата му гласи: " Имате ли нещо срещу да продължа да играя? ", заяви Си Ен Ен.

Карикатурата препраща към фотографията на 25-годишния Оскар Алберто Мартинес Рамирес и двугодишната му щерка. Техните мъртви тела бяха открити в Рио Гранде с лица, заровени във водите на реката. Двамата се удавиха, до момента в който се опитваха да влязат в Съединени американски щати, а фрагментът повдигна още веднъж дебата за мигрантите.

" Възходите и паденията на карикатуристите. Днес бях освободен от всички вестници в Ню Брънзуик ", написа в профила си в " Туитър " Де Адър. По-късно обаче той посочи, че механически видяно не е работел на трудов контракт за Brunswick News Inc., тъй че не може да бъде уволнен.

В неделя компанията удостовери, че е прекратила контракта за съдействие с художника, само че дефинира като " изцяло неточно догатката ", че повода за това е карикатурата на Тръмп.

Cartoon for June 26, 2019 on #trump#BorderCrisis#BORDER#TrumpCamps#TrumpConcentrationCampspic.twitter.com/Gui8DHsebl
— Michael de Adder (@deAdder) June 26, 2019

" Това е една погрешна история, която се появи нехайно и неразумно в обществените мрежи ", се споделя в формалното изказване на Brunswick News Inc. Компанията разяснява, че Де Адър по този начин и не им е предложил карикатурата на Тръмп, а те от дълго време взели решение да възвърнат съдействието си с различен карикатурист, който бил известен измежду читателите им.

В понеделник Де Адър отговори с нова обява в " Туитър ". В нея той споделя, че не е предложил карикатурата на Тръмп на компанията, тъй като се страхувал, че " може да бъде уволнен ". Той написа и че съзнателно се е въздържал от тематиката за американския президент, тъй като всякога когато се захващал с нея, си създавал проблеми.

Уес Тайрел, президент на Асоциацията на канадските карикатуристи, твърди, че Адър е уволнен след 17-годишно съдействие с издателската компания, тъй като за тях Тръмп е " тематика табу ". Според него значим фактор за това са бизнес връзките на Brunswick News Inc. с американски компании.

В средата на юни вестник " Ню Йорк таймс " разгласи, че стопира да разгласява политически карикатури в интернационалното си издание. Причина за това беше скандал с изображение, което беше оповестено за антисемитско.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР