Договорът между Сърбия и Косово отваря пътя за намирането на

...
Договорът между Сърбия и Косово отваря пътя за намирането на
Коментари Харесай

Анализатор: В Сърбия още не се е появил политик, който да признае Косово

Договорът сред Сърбия и Косово отваря пътя за намирането на решение. Дали ще го реши е спорен въпрос, тъй като в този миг Сърбия не желае да стигне до край в намирането на решение, в случай че би трябвало да признае Косово.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria журналистът и интернационален анализатор Николай Кръстев.

Това значи Косово да няма проблем да бъде приета от интернационалната общественост и стане член на Организация на обединените нации. Това ще бъде същинската капитулация на Сърбия. Затова президентът Вучич споделя „ ние не сме подготвени да стигнем до дъно “.

Другата основна точка, която разделя Белград и Прищина е отношението към така наречен Асоциация на сръбските общини в Косово. Белград си я показва като административна конструкция със съществени пълномощия – с бюджет в областта на културата, образованието, опазването на здравето и други Докато Прищина споделя – ние си я представяме като неправителствена организация. Ако това се случи Косово е готово към смяна. Те се тормозят от това, че ще е една самобитна Република Сръбска – това което виждаме в Босна и Херцеговина.

 
В Сърбия още не се е появил този политик, който може да признае под една или друга форма Косово като самостоятелна страна. Те не възприемат Косово като държавно формирование. Казват, че един ден ще се върнат още веднъж в Косово.
Всички тези, които бяха подготвени да водят една по-европейска политика бяха сюрпризирани от дейностите на Вучич и Курти. Тези, които през днешния ден стачкуват срещу Вучич са тези демократични сили, които бяха подготвени на компромисни решения през 2010-11 година Но през днешния ден тези хора са срещу. Тук излиза отпред политическият нарцисизъм.

Целта е повече европеизация и непоклатимост в Западните Балкани, а това може да стане със взаимните старания и на Европейски Съюз и на Съединени американски щати.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР