Договор за реставрация на Художествената галерия подписа община Силистра. Изпълнител

...
Договор за реставрация на Художествената галерия подписа община Силистра. Изпълнител
Коментари Харесай

Реставрират 128-годишната галерия в Силистра с евросредства

Договор за реституция на Художествената изложба подписа община Силистра. Изпълнител на заданието е компания " Парсек груп " ЕООД – София, а договорът е на стойност близо 1,5 млн. лева с Данък добавена стойност.
Предвидена е реституция на мансардния покрив, замяна на дограмата, възобновяване на нарушените фасадни мазилки. 
Сградата на Художествената изложба е недвижима културна полезност от " локално значение ". Тя е издигната през 1890-1891 година с предопределение за педагогическо учебно заведение. Галерия е от 47 години. Повече от век тя образува визията на централното площадно пространство и е одобрен обект на културната инфраструктура в града.
Галерията е двуетажна, симетрична с отчасти изпълнен партерен етаж и с високо мансардно подпокривно пространство, което е неизползваемо. Конструкцията на постройката е солидна зидана с отвесни носещи тухлени стени и дървен гредоред като междуетажни подови покрития.
Въпреки че е експлоатирана повече от един век, постройката е опазила истинската визия на богатата фасадна и покривна пластика, само че има промени по всички детайли. Покривът тече. Под него са подредени пластмасови съдове, които събират дъждовната вода.
Състоянието на покрива слага постройката в тежко спешно положение и е планувано възобновяване на покривните обшивки и изолации. Фасадната дограма е в неприятно положение, декоративните парапети на балконите и на кулите са в доста положително положение, само че липсва китката на статуята на Прометей.

С контракта се планува ремонт на огромната кула, две дребни централни и две огромни ъглови кули, решение на ново фасадно осветяване, цялостна реституция на часовниковия механизъм с всички детайли, противотежести, проволки, механизъм на горно равнище и доста други.
Реставрацията и ремонтът се финансират с план „ Развитие на общия туризъм и възобновяване на културното завещание ", утвърден по стратегия Interreg Румъния-България.
Срокът за осъществяване на обекта е 120 дни от откриването на строителна площадка, само че не по-късно от 31.10.2020 година
Инвестиционният план „ Конструктивно подсилване, консервация и реституция на постройката на Куклен спектакъл – гр. Силистра “, който е част от постройката на Художествената изложба, ще бъде осъществен на по - късен стадий, след управнически решения за положението на пристроените размери към главната постройка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР