Договор с американската лобистка компания M&M на стойност 100 000

...
Договор с американската лобистка компания M&M на стойност 100 000
Коментари Харесай

Петков и Василев сключили договор с американски лобист на “банката на Путин” за 100 000 долара

Договор с американската лобистка компания M&M на стойност 100 000 $ е сключила " Продължаваме промяната ". През 2017 година M&M е лобирала за " банката на Путин " VTB. Нейните притежатели са финансирали акцията на сенатора Менендез, който беше заловен с кюлчета и упрекнат в корупция ".

Това заяви в своя Facebook профил уеб сайтът BIRD, който разгласява съглашението сред партията и компанията, както и записа в регистъра на задграничните сътрудници на Държавния департамент..


 

Договорът е подписан на 22 декември 2023 година. От страна на " Продължаваме промяната " е подписан от съпредседателя на партията - Асен Василев, а компанията се съставлява от президента ѝ Майк Манатос, разяснява " 24 часа ".

Договора вижте ТУК.

Според контракта лобистите би трябвало да работят за положителните връзки сред България и Съединени американски щати. Някои от аспектите, които включва работата на M&M, са:

- разпространение на редица аспекти от двустранните връзки сред Съединени американски щати и България пред високопоставени US лица - политици, авторитетни при формулирането на политиката на САЩ;
- подпомагане за обезпечаване на срещи с високопоставени американски политици в администрацията и в Конгреса;
разбор и насоки на политиката на Съединени американски щати по въпроси от голяма важност за България;
- Плащането е на две вноски от по 50 000 $, като първото към този момент е направено още с подписването на съглашението. Второто би трябвало да се случи на 1 февруари. Договорът е със период 29 февруари, само че страните могат да го продължат при предпочитание.

До момента не е известно друга политическа мощ да е плащала за американски лобисти. Според ЗПП " политическите партии разходват средствата си за подготовка и присъединяване в избори, за обезпечаване работата на партийните структури, за организационни разноски по осъществяване на мероприятия и за други присъщи за активността на партията разноски ". Договорите, в това число за реклама, би трябвало обаче да се разгласяват.

" Лобистката компания М&М не е коя да е. През 2017 година е лобирала за " банката на Путин " VTB. Нейните притежатели са финансирали акцията на сенатора Менендез, който беше заловен с кюлчета и упрекнат в корупция ", оповестява още BIRD.

 

Подобна процедура е нещо всекидневно и изключително в американската столица има стотици компании, които се занимават с това " да отворят подобаващите порти " в администрацията, да убедят конгресмени, сенатори и основни чиновници да одобряват и изслушат посетители или да се срещнат с отчет или информация. Тези компании приготвят такива документи, знаейки по какъв начин тъкмо би трябвало да се направи това за Съединени американски щати. 

Но срокът на контракта е много къс - единствено два месеца (с опция да бъде удължен) и обгръща интервал, в който администрацията е в новогодишни празници, а сесията на двете камари на Конгреса стартира на 8 януари. Освен това в абсолютния фокус на конгресмени и сенатори е разискването на ремонти в бюджета (от тях зависи и разблокирането на 60 милиарда $ за Украйна), с цел да се избегне прекъсването на федералната администрация на 20 януари, както планува краткотрайната сделка от края на предходната година. Точно в такава конюнктура има логичност да бъде нает професионален американски лобист.Въпросът, който има потребност от пояснение, е за какво българска политическа партия - и то тъкмо преди ротацията, при която се отдръпва излъченият от нея министър-председател - разпорежда задания на M&M за показване в добра светлина репутацията на България и най-новите промени в страната, което другояче е особено за поръчки от името на държавни институции.


От обществената информация за компанията, публикувана на уеб страницата ѝ, се вижда, че " Манатос и Манатос " е учредена през 1983 година от Андрю Манатос и татко му Майк. Преди основаването на компанията бащата работи в администрациите на президентите Джон Кенеди и Линдън Джонсън, а синът - за Джонсън и Джими Картър.


През 2017 година компанията е лобирала апропо и за съветската държавна банка " Внешторгбанк " (ВТБ). Тя беше една от глобените от Европейския съюз след началото на войната в Украйна, откакто се разбра, че банката е финансирала частната военноохранителна организация " Конвой ", основана в незаконно анексирания полуостров Крим. Собствениците на банката пък са финансирали акцията на сенатора Боб Менендес, който беше упрекнат в корупция.


Официална позиция от страна на " Продължаваме промяната " за аргументите за сключването на контракта към този миг към момента няма.



 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР