Догодина ни очаква сравнително спокоен жилищен пазар в София, без

...
Догодина ни очаква сравнително спокоен жилищен пазар в София, без
Коментари Харесай

Жилищният пазар ще зависи от влизането на България в Еврозоната

Догодина ни чака относително спокоен жилищен пазар в София, без трендове за повишаване или понижение на цените. През тази година има прочут спад в броя покупко-продажби с парцели по отношение на 2022 година, само че това беше предстоящо поради пиковите стойности след пандемията. Спадът на продажбите в огромните градове няма да докара до разтърсвания на пазара. Това предвижда в предаването „ Бизнес старт “ на Bloomberg TV Bulgaria Александър Бочев, новоизбраният ръководител на Национално съдружие „ Недвижими парцели “.
Прочетете още
„ Имотният пазар ще бъде доста подвластен от предстоящото ни участие в еврозоната и в Шенген, както и от политиката на банките във връзка с лихвените проценти по ипотечни заеми. Засега фрапантни нараствания на лихвите не се чакат “, изясни той.

Вече някогашният ръководител на националното съдружие Добромир Ганев съобщи, че е доста мъчно да се направи точна прогноза за развиването на имотния пазар поради динамичната геополитическа среда.

„ Очакваме спад на инфлацията следващата година, което е добра вест. За мен също е значимо дали ще влезем в еврозоната през 2025 година Ако това се случи, даже съм на мнение, че жилищният пазар може да промени посоката си след първото тримесечие на 2025 година и цените още веднъж да тръгнат нагоре “, предвижда специалистът.

Неотдавна Георги Заманов, основен изпълнителен шеф на " Алианц Банк България " и член на управителния съвет на Асоциацията на банките в България, съобщи, че през 2024 година не се чака развой по внезапно повишение на лихвите по ипотечни заеми в България, какъвто се следи в съвсем всички страни от Европейския съюз.

По данни на Българска народна банка междинният лихвен % за новоотпуснатите жилищни заеми в левове през септември т.г. е 2,61% по отношение на 2,57% през август и по отношение на 2,47% през септември 2022 година А по данни на Европейската централна банка междинната рента за новите ипотеки в страните от еврозоната е 3,88% към август т.г. по отношение на 2,20% през август 2022 година и 1,32% през декември 2021 година

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР