Доброволци спасяват кестени от молци с феромонови уловки във Велико

...
Доброволци спасяват кестени от молци с феромонови уловки във Велико
Коментари Харесай

Доброволци спасяват кестени във Велико Търново

Доброволци избавят кестени от молци с феромонови уловки във Велико Търново, заяви Ваня Димитрова от доброволческия клуб "Заедно съумяваме ".

Тя уточни, че втората част на акцията ще се състои в неделя, когато доброволците ще подменят уловките, сложени върху дърветата в парка край паметника "Асеневци ", при започване на предишния месец. За този интервал клопките са цялостни с молци, а листата на кестеновите дървета са във очевидно положително положение, означи Димитрова.

Инициативата е на Българската асоциация по биологическа растителна отбрана със съдействието на община Велико Търново.

Принципът на феромоновата измама е, че върху фолио, намазано с лепило се слага женски молец, който притегля мъжките екземпляри и по този начин те не попадат върху листата на кестена и не ги повреждат.

Експерименталното използване на този екологичен метод на биологична отбрана против кестеновия молец, който е главен извършител на бързото съхнене на кестеновите листа, е почнало през предишното лято във Велико Търново в разнообразни паркове и е дало положителни резултати, по тази причина доброволческите акции не престават, показаха уредниците.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР