Доброволци от 25 страни сглобяват предпазни шлемове за своите медици

...
Доброволци от 25 страни сглобяват предпазни шлемове за своите медици
Коментари Харесай

100 лекари у нас с маски от шнорхели срещу вируса

Доброволци от 25 страни сглобяват защитни шлемове за своите медици на първа линия

Много нашумели в последните години маски за шнорхелинг намират ново приложение – за гмуркане в дълбоките води на битката с ковид.

Използват се, тъй като изолират компактно лицето сходно на скафандър, нямат отвори, не разраняват носа като затегнатите общоприети маски и са доста по-удобни за носене. Нужно е единствено към тях да се закрепят филтри, които защищават от микрочастиците на вируса. И тъкмо това вършат 170 доброволци от 25 страни, в това число и от България.

Името на самодейността е Air Collective e и задачата на почитателите ѝ у нас е да достави всеки доктор в борбата с COVID-19 с такава маска.

Изобретението се

състои от 3

съставния елемент – самата

маска вид шнорхел,

два филтъра и един

накрайник,

който свързва филтрите с шнорхела. Този накрайник доброволците създават сами. Той се прави на 3D принтер. Българският екип в доброволческата наклонност наброява 20 души, а един от хората в основата на идеята е Натанаил Стефанов. Той е член на Управителния съвет на “София Тех Парк ”, само че се дефинира като стартъп запалянко, който просто се пробва да помогне в сложната за целия свят обстановка.

“Включих се в самодейността, тъй като по този метод безусловно се избавят животи. От една страна, предпазваме лекарите. Ако тях ги изгубим, няма да има кой да се грижи за останалите пациенти ”, споделя Натанаил и прибавя, че евентуално след време ще се разбере какъв брой тъкмо той и съидейниците му са помогнали с това си начинание.

Над 100 маски към този момент са дарени на лекари в Александровската болница и лечебните заведения в Перник, Сливен, Враца, Дупница, Благоевград и Кюстендил. Благодетелите към този момент са получили доста позитивни мнения и това ги подтиква да продължат с идеята.

“За нас тези маски са по-защитени и са доста положителни, тъй като се заобикаля носенето на очила ”, разяснява доктор Величка Кадийска, шеф на Специализираната болница за интензивно лекуване на белодробни заболявания в Перник.

За направата и закупуването на материали за първите бройки

българските

доброволци сами

съумяват да съберат

10 000 лева

Целта им към този момент е 1000 бройки и по тази причина са отворили онлайн дарителска сметка, с която се пробват да съберат 11 хиляди евро. До момента са дарени 4600 евро.

“Не ни е някаква самоцел просто да вършим маски. Инициативата е напълно доброволческа, а средствата отиват единствено за разноски за материали ”, споделя Натанаил.

Освен за лекарите доброволците вършат сходни маски и за пациентите с ковид, които са свързани към уред за кислородна терапия. Единствената разлика е, че маската не е с филтри, а с маркуч, по който апаратът подава въздух на пациента. Тя

напълно изолира

лицето на болния,

тъй че даже при

кашляне или кихане

не разпръсква от

болестта

Приблизително 65 лева коства направата на една маска за доктор, а тези за обдишването на пациентите са близо 200 лева

“Разходите ни са за материалите. Имаме и дребни разноски към логистиката ”, споделя Натанаил Стефанов и прибавя, че най-вече време лишава набирането на подобаващите материали за направата. В момента се употребява най-хубавата материя, с цел да може елементарно да се дезинфекцира с гама-лъчи, а това е един от най-стандартните способи за стерилизация в българските лечебни заведения.

Докато у нас доброволците още гонят задачата си от 1000 бройки, в Чехия към този момент са съумели да дарят 12 хиляди В Хърватия пък са събрали 25 хиляди евро за идеята. Медицински маски от шнорхели сглобяват в Съединени американски щати, Австралия, Франция, Холандия, Мароко, Бразилия, Шри Ланка и доброволци от още доста други страни.

Глобалната самодейност Air Collective стартира от Италия - най-засегнатата от COVID-19 страна в Европа. Първоначалната цел на мрежата от благодетели е да се създават вентилатори за обдишване с подръчни материали. Те служат на пациентите за етапа преди интубация, когато към момента белите дробове не са сериозно повредени. Лекари удостоверяват, че един от най-големите проблеми е неналичието на вентилатори.

“Впоследствие доброволците схващат, че максимален проблем е не неналичието на уредите за обдишване, а неналичието на лекари, които да работят с тях ”, споделя Натанаил Стефанов.

Все още няколко екипа в света не престават и тази самодейност, с изключение на сглобяването на защитните маски. Има два модела, които са създадени и даже са сертифицирани за приложимост.

У нас доброволците от световната мрежа са се концентрирали единствено в маските от шнорхели. България е част от самодейността от месец, а искащите да оказват помощ споделят, че в случай че имат нужните средства, могат да създават по 40 маски дневно. Доброволците дават обещание да останат разполагаем на лечебните заведения и след решаването на рецесията с COVID-19.

Част от българските доброволци с

маските, които

сами са изработили.

Лекари от 8 български лечебни заведения към този момент употребяват маските също както и техни сътрудници в Хърватия, Италия и други страни. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР