Доброто сътрудничество между рафинерията и университета са пример за синергия

...
Доброто сътрудничество между рафинерията и университета са пример за синергия
Коментари Харесай

„ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ с дар за 60-годишнината на Университет Проф. д-р Асен Златаров

Доброто съдействие сред рафинерията и университета са образец за синергия сред науката и практиката

Само месец след производството на първия български бензин в бургаския нефтокомбинат, на 6 октомври 1963 година с Указ №162 на Министерски съвет е учредено единственото държавно висше образователно заведение в Югоизточна България  - Висшия химико-технологичен институт. Пет години по-късно институтът e преименуван на Висш химико-технологичен институт „ Проф. доктор Асен Златаров “.

Вече шест десетилетия бургаският „ Нефтохим “ и Университет „ Проф. доктор Асен Златаров “ работят дружно за развиването на българската просвета и нефтопреработвателна индустрия. Проведени са десетки взаимни проучвания в региона на химията и технологията на нефта и газа за решение на научно-техническите проблеми, с които се сблъсква нефтопреработвателната процедура.  Стотици са научните изявления в влиятелни университетски издания по целия свят от авторски колективи с присъединяване на технолозите от завода и учените от Университета. Девет са предпазените от нефтохимици докторски дисертации,.

Съвместните планове сред двете организации са нещо всекидневно и са добър образец за синергия сред просвета и процедура. Един от плановете, които сега са в осъществяване е „ Инсталация за филтриране на софтуерни води за по-добро ръководство на речните басейни “ – LIFE WATEROIL (LIFE20 ENV/BG/001042), в който, дружно с ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас “ АД, Община Бургас и италианската компания „ Евровикс “, бенефициент и деен участник е  Факултетът по механически науки. Проектът се съфинансира от Европейската комисия по Програмата LIFE, като самодейност, подобряваща екологичната конюнктура в района.

Университетът постоянно е бил ковачница за фрагменти за нефтопреработвателните и химически предприятия в страната. И през днешния ден ученици на висшето образователно заведение са 90% от работещите в производството и 60% от управителния състав на „ ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас “ АД. Студентите, учащи се в профилните специалности, имат опцията да организират индустриалната си процедура и стаж в действителни работни условия в завода, да се допрян до модерната техника и водещи технологии, вложени в един от най-високотехнологичните фабрики в европейското нефтопреработване.

Висококвалифицираните експерти са главно конкурентно преимущество на бургаската рафинерия, и управлението на предприятието високо цени съдействието си с Университета. По мотив 60-та годишнина от основаването на Университет „ Проф. доктор Асен Златаров “ „ ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас “ подари 10000 лева за подкрепяне на юбилейните събития и други планове на образователното заведение. Председателят на Управителния съвет на рафинерията господин Евгени Маняхин и ректорът на Университета проф. доктор Христо Бозов разискаха опциите за продължение на положителното съдействие и взаимно си пожелаха дългоденствие и сполучливо развиване на двете организации.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР