Добринка ДИМОВА Д-р Анелия Балабанова е специалист по детски болести

...
Добринка ДИМОВА Д-р Анелия Балабанова е специалист по детски болести
Коментари Харесай

Д-р Анелия Балабанова: Не показвайте обичта си към детето...



Добринка ДИМОВА

Д-р Анелия Балабанова е експерт по детски заболявания и детска ендокринология и заболявания на обмяната. Работи в отделението по педиатрия на МБАЛ „ Централ Хоспитал “ в Пловдив и в кабинет за амбулаторни прегледи. Тя е част от екипа, който от през днешния ден до 29 септември ще прави безвъзмездни прегледи на малчуганите в МБАЛ „ Централ Хоспитал “. Инициативата се провеждат със съдействието на Ортодоксалния медал на Хоспиталиерите на Свети Йоан във връзка началото на образователната година. За консултациите няма да се изискват посоки от персоналните лекари, само че е належащо родителите да запишат авансово час за визитата на тел: 0877/491-701.

- Д-р Балабанова, кои са най-честите ендокринни болести при децата?

- Най-сериозният проблем е затлъстяването. Според последните изследвания, правени у нас, към 10 % от българчетата до 18-годишна възраст са със затлъстяване. Децата с наднормено тегло, което е по-лекото положение, са към 20 на 100. Ежедневно идват деца за консултация във връзка затлъстяването. Може би това е положението, което отчетливо нараства като % през последните години.

Останалите болести като диабет вид 1 и заболяванията на щитовидната жлеза са с релативно непрекъсната периодичност. Те не се дължат толкоз доста на фактори от външната среда, а по-скоро от генетичната предразположеност на семействата.

При момчетата в пубертета е постоянно срещано да им нарастват гърдите. Това е другото положение, при което родителите водят децата си при мен. В този интервал тестисите продуцират огромни количества тестостерон. В мастните кафези има един ензим, който преобразува тестостерона в естроген.

И това е повода да им набъбват гърдичките. Нарича се пубертетна гинекомастия. Не е заболяване и минава с пубертета, само че би трябвало да се направи консултация с ендокринолог. Все още не е открито да се дължи на приема на пилешко месо или някакви храни, съдържащи хормони.

- При девойките кои са най-честите отклонения в пубертета?

- Най-честата причина, заради която идват за консултация огромни девойки, са изчезнала или нищожна менструация и нарасналото по мъжки вид окосмяване (т. нар. хирзутизъм). Тези положения в множеството случаи са свързани и с наднорменото тегло и затлъстяването.

Другото постоянно положение при дребни момиченца към 1-годишна възраст е набъбване на гърдичките, без да има други отклонения, говорещи за несвоевременен пубертет. То не е същински несвоевременен пубертет, положението не прогресира, просто наблюдаваме растежа на детето. За това положение също не е открита повода.

Има единични случаи на анорексия и булимия - отклоненията на храненето, които са от другата страна на полюса против затлъстяването. Лечението е много мъчно. Трябва да е сложно, дружно с психиатър, психолог.

Въпреки че и хората със затлъстяване от време на време също имат потребност от психолог, тъй като също имат своите прочувствени проблеми. Често ми се постанова при консултациите да бъда и диетолог, и психолог, и психотерапевт. Но се пробвам да намеря метод да стимулирам децата да се замислят какво поставят в устата си.

- Бихте ли дали едно примерно меню?

- Най-лесното примерно меню е да кажа какво да не ядат. Питието е вода или чай без захар. Всички останали питиета - били те ниско въглехидратни, здравословни, био-, еко- и впрочем, съдържат калории.

Една бутилка кока-кола от 2 литра съдържа 900 калории. Това е едно от нещата, поради които хората дебелеят. Често се споделя, че би трябвало да се одобряват течности. Не, течността е вода. Нашият организъм работи с вода. Другото нещо, от което хората дебелеят, без да се замислят, са всички храни в опаковка. Независимо дали са сладки, солени, многозърнести, пълнозърнести, диетечни и впрочем.

Това са рекламни трикове. Тези храни съдържат към 500 калории за 100 грама. За съпоставяне - една филия черен самун от 30 грама е 60 калории. 30 грама кроасан е 135 калории. Един кроасан в магазина е 65 грама, т.е. стават съвсем 300 калории.

Четири кръгчета бейк ролс са 100 калории, един пакет - 400 калории. Или в случай че някой изяде един пакет бейк ролс и изпие една бутилка кока-кола от 2 литра, ще одобри 1300 калории. И няма да се е нахранил пълноценно, тъй като тези артикули не съдържат витамини, микроелементи и т. н.

Хората със затлъстяване би трябвало да търсят салдото сред потребното и нискокалоричното. Не всичко нискокалорично е потребно, и назад. Казвайки това, се сещам за ядките. Те са прелестна храна, само че би трябвало да се употребяват сурови. И би трябвало да се има поради, че приблизително 100 грама ядки, без значение какви са, съдържат 650-700 калории.

Също по този начин би трябвало да се яде постоянно и по малко. Когато гладуваме, организмът е в положение на стрес, стартира да си пести всяка калория и метаболизмът се забавя. На децата със затлъстяване аз изготвям режим с шесткратно хранене с дребна закуска преди лягане. Всичко е въпрос на конфигурация и табиет. Нищо не коства яденето на един плод, лишава 5 минути. Не е въпросът в липса на време, по-скоро е липса на мисъл за това.

В тези случаи хората би трябвало да мислят, че вършат нещо хубаво за себе си. За здравето си. А не че се подлагат на някакъв тормоз и ограничения. 9-10-годишните деца не го схващат. Те не са стимулирани. Звучи им доста нереално да им кажеш, че след 20 години може да имат високо кръвно или да се разболеят от диабет. Така че би трябвало някак по-просто да им обясняваме. Аз им споделям по този начин: Ако майка ти направи кекс и го постави в една лъскава опаковка, като го отвориш след три месеца, ще става ли за ястие? Не. Ами кроасанът, опечен преди 3 месеца, по какъв начин по този начин е към момента бухнал и мек?

Това значи, че вътре има неща, които не са естествени за храната - консерванти, оцветители, стабилизатори. Нашият организъм не знае по какъв начин да метаболизира тези субстанции, не знае по какъв начин да ги разгражда. Ако са водноразтворими, ще ги отделим в урината. Но в случай че не са, се натрупат по съдовете и основават проблем за здравето. Това не се случва незабавно. Рисковете са в отдалечен проект и човек е податлив да ги подценява.

В България имаме неприятния табиет да демонстрираме любовта си към децата с някаква храна - шоколади, бонбони, посещаване на вериги за бързо хранене. И децата привикват на този неверен модел. Изразявайки им любов с някакво лакомство, идващия път чакат същото. И тъй като това е позитивна страст за детето, то стартира да си търси шоколада, с цел да може още веднъж да си сътвори позитивна страст.

Ако изразим любовта си, купувайки брошура за оцветяване, на детето ще му е прелестно да получава брошура. Защото това е израз на любов от огромните. В последна сметка децата се нуждаят само от любов и внимание, от нищо друго. Не е нужно, когато са заболели и не желаят да се хранят, да ги водим във верига за бързо хранене. Защото в този миг те имат потребност от витамини, от някаква жива храна.

- Какъв спорт препоръчвате на децата?

- Всякакъв, значимото е да им доставя наслаждение. Насила нищо хубаво не се случва. Спортът ще носи най-голяма изгода, когато е на драго сърце. Децата не знаят какво желаят, тъй че ги поучавам да опитат разнообразни неща. Освен това спортът в детската възраст основава двигателна просвета и има и спомагателни възпитателни резултати.

- Какви признаци могат да алармират, че детето има някакъв проблем, тъй че родителите да го доведат на тези безвъзмездни прегледи в МБАЛ „ Централ Хоспитал “?

- Медицинските критерии са разнообразни от субективните критерии на родителите. По-наблюдателните родители водят децата си на пръв взор ненужно. Но фактът, че ги водят, значи, че имат мисъл за това детето им да се храни здравословно. Бих споделила, дано да дойдат родители, които мислят, че може да има някакъв проблем с детето им. Преценката дали има, или не, ще е при прегледа. Няма смисъл да се терзаят ненужно, да четат купища информация в интернет пространството, написана от хора без нужната подготвеност.

Нека да дойдат родители, които следят, че децата им се хранят погрешно, употребяват главно газирани питиета и пакетирани храни. Аз имам вяра, че колкото по-малки са децата, толкоз по-лесно се учат на верните неща и се отучват от неверните привички. Ориентир за родителите може да бъде и в случай че детето им носи номер облекла, неподходящ на неговата възрастова група.

- Разкажете някой забавен случай от вашата процедура.

- Ако приказваме за затлъстяване, най-голямото достижение е на едно момче от Кърджали, което пристигна при мен на 12-годишна възраст и тежеше 145 кг. За една година с хранителния режим, който му написах и който с дребни корекции съгласно желанията на пациентите пиша на всички деца, това момче стана 80 кг.

Хората би трябвало да схванат, че методът на хранене е за цялостен живот. Разбира се, че няма по какъв начин в никакъв случай в живота си да не ядем сладолед или шоколад. Въпросът е всеки ден да мислим какво и какъв брой слагаме в устата си. /Марица.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР