Добрич. XIX-то издание на Международния фестивал Фолклор без граници“ ще

...
Добрич. XIX-то издание на Международния фестивал Фолклор без граници“ ще
Коментари Харесай

XIX-то издание на Международния фестивал „Фолклор без граници“ ще се проведе в Добрич от 26 до 28 юли

Добрич. XIX-то издание на Международния фестивал „ Фолклор без граници “ ще се организира в Добрич от 26 до 28 юли, съобщи кореспондентът на Радио „ Фокус ” – Варна . Изданието се провежда взаимно с Народно събрание ЦИОФФ - България - Международен съвет на уредниците на фестивали за фолклор и обичайни изкуства, асоцииран член на Юнеско. Фестивалът се организира под патронажа на Йордан Йорданов, кмет на Община град Добрич. Тази година ще вземат участие 5 състава от чужбина и 1 от Добрич. Във фестивалната стратегия са планувани от 19.00 ч. дефилета от Стара къща до откритата сцена на пл. „ Свобода “, където всяка вечер от 19,30 ч. предстоят концерти на сформира от близки и далечни страни.

В програмата ще вземат участие сформира от чужбина, които ще се показват за първи път в добруджанския град. Професионален артистичен отбор „ Constantin Arvinte “ (Константин Арвинте) от окръжния град Яш в Румъния. Създаден е с задачата да разпространява измежду необятната общност художествени танци с фолклорна специфичност и достоверно наличие. Ансамбълът се състои от оркестър с 15 инструменталисти и 4 вокални солисти и 21 танцьори. В момента ансамбълът предлага репертоар, формиран от музика и танци от региона на Яш, най-вече молдовски, както и танци от главните фолклорни райони на Румъния. Диригент и музикален началник е Думитру Лукачи, хореограф и шеф на ансамбъла е Петре Шушу. Ансамбъл „ Пефем “ от Турция е основан през 1976 година от група фолклористи за проучване и запазване на турските национални танци, занаяти, музика. Още от 1979 година стартират да печелят влиятелни награди като например „ Златна секира “ от фестивал в Полша. От тогава до през днешния ден съставът е деен участник в национални и интернационалните фестивали за достоверно изкуство, част от музикалните принадлежности са типично турски - баглама, кеменче и други Ръководител е Сердар Йозалкак.

Националният отбор за албански национални песни и танци в Северна Македония е учреден през 2018 година като специфична културна институция за запазване и разпространение на албанската просвета. Независимо от младата си възраст, съставът набира голяма известност. В него са включени 20 танцьори, 9 оркестранти и 8 солисти. Ръководител е Шкодран Толай. Самият той е прочут артист тенор, хореограф е Аджим Бафти. Фолклорният отбор „ Tena “ от Хърватска е учреден през 1985 година в град Джаково, за запазване на богатите фолклорни обичаи на страната и на самия град. В „ Тена “ вземат участие към 70 танцьори, музиканти, артисти. Артистичен шеф е доктор Енрих Мердич, а хореограф Томислав Класан. Специално внимание се отделя на обичайните солови принадлежности като гайди, двойници, самика, сопели и лиерика.

Ансамбъл „ Тена “ е взел участие в доста фестивали в Хърватия, цяла Европа и по света, в това число Белгия, България, Франция, Германия, Унгария, Италия, Холандия, Испания, Португалия, Гърция, Мексико, Египет, Китай, Индонезия, Чехия, Словакия, Съединени американски щати. Имат богат репертоар с песни и танци от четирите фолклорни района на Хърватия (Панонски, Алпийски, Динарски и Адриатически).

Ансамбъл „ Димитрие Котурович ” от Белград, Сърбия, от основаването си през 1967 година до през днешния ден извършва задачата си за показване на богатото фолклорно завещание на Сърбия. Освен многочислени концерти в страната и района ансамбълът е взел участие по целия свят: Порто, Мадрид, Триполи, Атина, Париж, Москва, Киев, Виена, Страсбург, Хановер, Родос, Истанбул, Гориция, Касерес, Дижон, Марсилия, Авиано, Фигейра де Фос и други Един от най-големите му триумфи са първата премия и златен орден, извоювани на един от най-старите и влиятелни фолклорни фестивали в Дижон (Франция) 2005 година Не е за занемаряване и първата премия и премията на публиката, която ансамбълът печели в Италия 2013 година В сдружението „ Димитрие Котурович “ се развиват и аматьорски спектакъл, вокални групи, национален оркестър и има общо над 300 членове. Директор е Саша Баджич. Артистичен шеф на ансамбъла е Александър Петрович.

Представителна фолклорна танцова студия „ Добруджа “ от град Добрич е основана през 1989 година за търсене, запазване, разпространение, театрално претворяване, образование на разнообразни етноси и развиване на българския фолклор, както и подготовка на фрагменти за Професионален фолклорен отбор „ Добруджа “. В студията годишно се образоват 200 деца на възраст от 6 до 25 години от пет етноса - българи, турци, роми, украинци и руснаци. Главен живописен началник и създател на студията е Стоян Господинов, хореограф е Христо Христов, асистент началник - Ирина Господинова, началник на оркестъра е Стефан Георгиев. В репертоара на студията влизат 25 постановки от всички етнографски области на България, само че доминират танците от всекидневно - обредния цикъл на Добруджа. Завоювали са два пъти купата на Двореца на културата и спорта във Варна от Коледно надиграване. Три пъти са притежатели на купата от Европейския музикално-танцов фестивал в град Бьозел-Германия. Удостоени са със званието Представителна фолклорна танцова студия от Националните прегледи на ЦИОФФ за България. С голям триумф са гастролирали в Германия, Испания, Унгария, Македония, Сърбия, Финландия, Русия, Румъния, Швейцария, Италия, Холандия, Турция, Франция, Украйна, Белгия, Англия, Португалия и други Досега студията е изнесла към хиляда концерта.
Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР